Ransomware was het afgelopen jaar opnieuw het belangrijkste thema in IT-security. WannaCry, ransomware die volgens Europol minimaal 250.000 computers heeft gegijzeld in meer dan 150 landen en NotPetya (malware die bedoeld is om schade aan te richten door data te vernietigen) hebben aangetoond dat cybercriminelen hun methodes sterk hebben verbeterd en dat bedrijven doelgericht kunnen worden aangevallen.

Voor 2018 zijn de verwachtingen weinig hoopgevend. Beveiligingsexperts van onder andere G Data voorspellen opnieuw een toename van de cyberdreigingen. Nu steeds meer mensen geld steken in cryptomunten zoals de Bitcoin, kun je er zeker van zijn dat cybercriminelen hun aandacht op deze waardemiddelen gaan richten. Sommigen hebben al cryptominingsoftware ontwikkeld die zich voordoet als onschuldige software, maar er zijn ook andere methodes om cryptomunten te bemachtigen. Denk daarbij aan het stelen van de cryptowallets (digitale portefeuilles) waar eigenaars hun digitale munten in opslaan, of het hacken van sites die fungeren als cloudopslagdienst voor deze portefeuilles, enigszins te vergelijken met een bank. Iedereen die investeert in deze cryptomunten is daarom gewaarschuwd.

De verwachting is dat het totale aantal nieuwe malwarevarianten voor Windows in 2017 op bijna 10 miljoen zal uitkomen. Voor Android zijn dat er 3,5 miljoen. Uit de statistieken blijkt dat de dreiging gestaag blijft toenemen. Alledaagse online activiteiten zoals winkelen en bankieren worden steeds gemakkelijker, bijvoorbeeld door het gebruik van personal assistants met spraakherkenning. Maar meer gemak en meer toegangsmogelijkheden bieden ook nieuwe kansen voor criminelen.

cybercrime_trends_2018

Powered by WPeMatico