Televisie is in een rap tempo aan het veranderen. Lang heeft lineaire televisie het internet gebruikt voor het vergroten van het bereik. Er was niks te merken van de disruptieve kracht van het internet, zoals dagbladen, tijdschriften en andere media dat wel in den lijve ondervonden. Tot nu dus. Want inmiddels is ook in Hilversum het kwartje gevallen.

John de Mol luidde al de noodklok over de onmacht van Nederlandse mediapartijen om de concurrentie op de advertentiemarkt aan te gaan met bijvoorbeeld Google en Facebook. Vooralsnog geen beginnen aan.

En dan is er nog de concurrentie van partijen als Netflix en Amazon Prime. Het duurde ongeveer een jaar, maar de groei van streaming video heeft een flinke negatieve impact op traditionele televisie. Het aantal kijkminuten naar lineaire televisie daalt.

Vorig jaar daalden al de inkomsten uit de reguliere spotreclames. En dat terwijl het met de economie juist goed gaat. ABN AMRO heeft onderzoek gedaan naar de toekomst van lineaire televisie. Hoe ziet die eruit? Wat zijn de mogelijkheden voor traditionele televisiezenders in de nieuwe televisiewereld? Een ding is zeker: stil blijven staan is geen optie meer.

Trends

Aanbieders en producenten van lineaire televisieprogramma’s zullen zich moeten aanpassen aan de toenemende concurrentie en andere veranderingen. De volgende trends zijn van grote invloed:

  • Gedragsverandering richting streaming video on demand
  • Adoptie glasvezel en 5G mobiele netwerken
  • Content vernieuwing: interactie en reality
  • Gepersonaliseerde content en advertenties

Video-on-demand

Je hoeft geen helderziende te zijn om een flinke toename te voorspellen van streaming video-on-demand. Halverwege 2016 was er nog de verwachting dat in 2025 het aandeel uitgesteld en online tv-kijken uit zal komen op 25% van de kijktijd. Maar nieuwe cijfers laten zien dat die 25% al in 2020 bereikt zal worden.

Smart TV

Tegenwoordig (en dat is ook al jaren zo) heeft iedere nieuwe televisie ook een internet aansluiting en een eigen smart hub voor apps. Inmiddels is dat al zo’n 35% (GFK, 2017).

De televisie gebruiken we dus logischerwijs steeds vaker ook voor online diensten. Aan de andere kant verbreedt het kijklandschap zich ook, want steeds vaker kijken we ook live televisie via smartphones en tablets. Het is een complex landschap geworden voor traditionele televisiezenders, die het op moeten nemen tegen nieuwe spelers die gespecialiseerd zijn in de online wereld.

waarom-tv-zenders-als-pakket
[Afbeelding © Kadmy – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico