Het ouderwets tv-kijken lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Video on demand is populairder dan ooit. De honger naar spannende series is groter dan kijken naar televisie. En duidelijk is dat Netflix inmiddels de grote winnaar is want geloof het of niet, dagelijks kijken we bijna een half miljard minuten per dag naar de betaalzender.

De cijfers liegen er niet om. Tv verliest (op de kerstdagen na) en betaal-tv wint. Zonder dat hier onderzoek voor nodig is kun je gerust stellen dat ze in Hilversum ergens iets gemist hebben. Tv is te vaak en te veel saaie ‘herhaal televisie’ geworden. Programma-formats als DWDD worden liever niet aangepast want stel je voor dat je kijkers ermee gaat verliezen. Net als de 123-varianten op emo(tie)-tv en meekijken naar het dagelijks leven van zogenaamde BN’ers. Wikipedia omschrijft emo-tv als: programma’s waar de makers mensen uitnodigen of interviewen met als enige doel walging of leedvermaak bij de kijkers te creëren. Dat soort televisie concurreert op prime-time met het grote aanbod van series en films op betaalzenders.

Het klinkt misschien cru maar helaas zijn veel televisieprogramma’s gewoon niet meer interessant en eerder zendervulling die niet veel mogen kosten. De keerzijde hiervan is dat soms juweeltjes van programma’s veel minder tv-kijkers krijgen dan dat zij verdienen. Gewoon omdat de kijker na de zoveelste cliffhanger blijft doorkijken naar een serie op Netflix. Televisie is daarom niet dood maar verliest wel steeds meer kijkers en de weg terug is inmiddels gesloten.

Netflix grootste speler in video on demand

De uitkomst van de jaarlijkse smart media monitor van de onderzoekers van Multiscope liegt er niet om. Ongeveer 5,6 miljoen Nederlanders kijken gemiddeld 84 minuten per dag naar Netflix. In totaal is Netflix daarmee goed voor 472 miljoen kijkminuten per dag. Dit is een derde (32 procent) van de totale video on demand kijktijd. YouTube volgt op enige afstand met 18 procent van de kijktijd. Samen zijn ze goed voor de helft van de video on demand kijktijd in Nederland. Ziggo Go, Fox Sport en NPO Start (de gratis video-on-demand-service van de Nederlandse Publieke Omroep) zijn samen goed voor nog eens 20 procent. Andere aanbieders zoals Videoland moeten opboksen tegen het geweld van deze betaalzenders en zullen veel kapitaal nodig hebben om de gunst van de kijker te winnen.

Deel TV

Het bereik van Netflix is inmiddels groter dan het aantal betalende huishoudens. In Nederland betalen ongeveer 2,8 miljoen huishoudens voor Netflix. Het abonnement wordt niet alleen binnen het huishouden gedeeld, maar 40 procent deelt het ook buiten het huishouden. In totaal liften naar schatting 1,12 miljoen huishoudens gratis mee. Vooral 18 t/m 34-jarigen delen hun account buiten het huishouden. Gemiddeld scoort Netflix 1,43 kijkers per huishouden. Helaas lijkt het dat de onderzoekers niet hebben onderzocht hoe we dan Netflix kijken (en bijvoorbeeld YouTube, de nummer 2 in het onderzoek). Netflix als fenomeen wint het van televisie maar wordt ook bekeken op allerlei smart-devices. En dat zal zeker ook voor YouTube gelden.

Video on demand

Powered by WPeMatico