Ben je een fan van de snelle auto’s, mooie vrouwen en stoere mannen uit de 8 Fast & Furious films? Dan wil je het spektakel van Fast & Furious Live niet missen. Universal, Fast Live Productions en Live Nation gaven afgelopen week de internationale pers de gelegenheid om tijdens een ’technical rehearsal’ een stukje van de 2 uur durende show te zien. In Birmingham (UK) is op een oude militaire basis de afgelopen weken hard gewerkt aan deze indrukwekkende productie, iets dat eerder er ook is gedaan op een militaire basis boven Londen.

Fast & Furious Live is niet alleen maar een paar stoere auto’s met dito bestuurders die een beetje slippend door een arena gaan. Ja, dat slippen gebeurt ook, maar de state of the art 3D projection mapping, pyrotechnieken, licht, rook, vuur, tanks, vrachtwagens, een vliegtuig en auto’s bekleed met de meeste LED lampjes ooit zorgen voor een waanzinnige visueel spektakel.

Om heel eerlijk te zijn was ik bij aankomst in de gigantisch hal in Birmingham toch wat sceptisch, wat is er nu leuk om 2 uur lang naar een paar slippende auto’s in een arena te kijken?

Chris Hughes en James Cooke-Priest hebben samen met creative director Rowland French (verantwoordelijk voor Top Gear Live) de lat behoorlijk hoog gelegd. De combinatie van speciaal ontworpen theater technieken, intense geluid- en lichteffecten, bekende scenes uit de Fast & Furious films en niet te vergeten de auto’s uit die films maken het een bijzondere show.

3D projection mapping

De eerste keer dat ik 3D projection mapping zag was in 2012 toen de Britse band Madness “Our House” tijdens de Queen’s Diamond Jubilee Concert bovenop Buckingham Palace speelde en op de voorgevel van het paleis allerlei beelden werden geprojecteerd.

Tijdens Fast & Furious Live is 3D projection mapping ook te ervaren, maar hier gaat het nog een stapje verder.

In het dak van de hal hangen naast een grote hoeveelheid speakers, ook lampen, sensoren en projectoren. De sensoren zorgen voor een onzichtbaar grid boven de arena waar de voertuigen hun stunts uithalen. De voertuigen zijn ook uitgerust met sensoren waardoor het precies duidelijk is waar een voertuig zich bevindt en met die informatie, en de eerder genoemde grote hoeveelheid projectoren, kunnen er visuele effecten worden gecreëerd die ik nog niet eerder gezien heb. Het is wat lastig om dit te beschrijven maar ik ga het toch proberen.

Uit de in 2006 uitgebrachte Fast and the Furious film Tokyo Drift zit een scene waarbij een Nissan Silvia s15 en een Nissan Veilside 350z het tegen elkaar opnemen in een parkeergarage. In de arena waar de stuntcoureurs met dezelfde auto’s de scene uit de film naspelen, staan een aantal pilaren waar de auto’s omheen racen. Op een enorm projectie doek zijn beelden te zien waarbij je als het ware in de garage kijkt en dankzij het 3D projection mapping systeem lopen de video beelden naadloos door op de vloer. De projectie technieken zijn zo op elkaar afgestemd dat er zelfs gesimuleerd wordt dat de race, net als in de film, op verschillende etages van de parkeergarage plaatsvindt.

Uit de film 2 Fast 2 Furious (2003) krijgen we een straatrace scene te zien waar op het enorme projectie doek beelden te zien zijn vanaf de voorkant van een auto genomen die door de straten van LA racet. De doorlopende projectie op de vloer waar de auto’s overheen rijden toont het asfalt inclusief wegmarkering, haaientanden en zebrapaden, maar zodra de echte auto’s draaien, draait de projectie wederom naadloos mee. Ook indrukwekkend om te zien: 4 auto’s, met ieder 38.000 LED lampjes bekleed, worden achtervolgd door kleurige vlammen die ook geprojecteerd worden op de vloer. Sensoren op de auto’s en een grid van ontvangers in het dak van de hal zorgen er gezamenlijk voor dat projectie en lichten precies weten waar welk voertuig zich bevindt.

Powered by WPeMatico