Vorige week werd bekend dat Apple bewust sommige iPhones langzamer maakt. Dat doen ze uiteraard om een goede reden. Apple wil voorkomen dat het toestel ineens uitvalt naast het beschermen van wat zij noemen “elektrische componenten” (ofwel de batterij).

Het toestel is hierdoor wel trager, maar blijft wel gewoon werken, en de levensduur van het toestel weten ze hier ook mee te verlengen. Goed dat ze dit doen, zou je denken. Maar daar is niet iedereen het mee eens. De kritiek op het beleid van Apple is de afgelopen week flink toegenomen.

Volgens Reuters zijn klanten nu vooral boos op Apple, omdat het hier nu pas mee naar buiten treed. Logisch ook, want als je oude iPhone met een nieuwe accu weer zo goed als nieuw is, ga je niet een nieuwe iPhone aanschaffen.

En verder had Apple ook het probleem naar buiten kunnen brengen, in plaats van het in de doofpot te stoppen en proberen op te lossen met een functie die de stroomvoorziening wat af weet te vlakken bij batterijen die koud, oud of bijna leeg zijn.

Misleiding of toch niet

Inmiddels lopen er een aantal rechtszaken tegen Apple, maar het bedrijf zelf wil hier nog niet op ingaan. Gezegd wordt er dat het een vorm van misleiding is, of zelfs fraude. Apple had het probleem kunnen verhelpen door het beschikbaar stellen van nieuwe accu’s / batterijen, een veel goedkopere oplossing dan alle consumenten die nu gekozen hebben voor de aanschaf van een nieuwe iPhone.

If it turns out that consumers would have replaced their battery instead of buying new iPhones had they known the true nature of Apple’s upgrades, you might start to have a better case for some sort of misrepresentation or fraud,” aldus Rory Van Loo, een hoogleraar aan de universiteit van Boston, gespecialiseerd in wetgeving rondom consumententechnologie.

Hier is het laatste woord nog niet over gesproken. Er lopen nu een aantal rechtszaken tegen Apple. Meer zullen er waarschijnlijk nog wel gaan volgen.

Powered by WPeMatico