Het is al meer dan 13 jaar geleden dat de allereerste gemeente in Nederland op glasvezel werd aangesloten. De mensen in Nuenen, Noord-Brabant waren de eerste die bliksemsnel internet konden gaan proberen. En inmiddels gebruikt zo’n beetje de volledige gemeente daar glasvezel.

Je zou verwachten dat we zoveel jaar later toch bijna allemaal wel aangesloten zijn op een glasvezelverbinding, maar zover is het toch nog niet. In Nederland zijn er in totaal ruim 2,6 miljoen huishoudens die beschikken over over deze verbinding en gebruik kunnen maken van alle voordelen die het biedt.

Breedband

Het percentage breedband internet (meer dan 256 kbit per seconde) zit inmiddels op ruim 95 procent en stijgt nu nog maar langzaam. Niet al die aansluitingen zijn echter glasvezel, want op veel plekken ligt alleen nog maar kabel internet, of zelfs alleen een ADSL-aansluiting. Veel mensen zijn tevreden over hun huidige kabelaansluiting omdat ze de voordelen van glasvezel niet weten.

Toekomst

Maar de toekomst ziet er goed uit. In 2021 zullen ruim 3 miljoen Nederlandse huishoudens beschikken over een glasvezelverbinding. Zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Daarmee lopen we voor ten opzichte van de rest van Europa. En dus wil jij natuurlijk overstappen op glasvezel. Na het lezen van alle voordelen die dit biedt wil je dat natuurlijk gelijk volgend jaar gaan doen!

Als je nog twijfelt moet je sowieso even de postcodecheck doen en dan weet je meteen of het mogelijk is om in jouw gemeente glasvezel aan te vragen. Maar wat als je gemeente er niet bij zit? Wat kun je dan doen?

Gemeente

Ten eerste moet je dan wel hopen dat het gemeentebestuur een beetje bij de tijd is. De aanleg van glasvezel gaat niet zo snel als we allemaal willen, maar dat komt door het simpele feit dat elke gemeente apart moet besluiten om de aansluitingen te laten leggen. Is jouw gemeente daar nog niet klaar voor, kun je ze altijd benaderen om aan te geven dat je het wel tijd vindt worden dat de internetaansluitingen naar de 21e eeuw gaan.

[Afbeelding © Yurok Aleksandrovich – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico