Gisteren werd de Olympische ploeg voor de Olympische Winterspelen in Pyeongchang op Papendal gepresenteerd. Shorttracker Sjinkie Knegt vond het allemaal maar lang duren, de presentatie bleek nogal saai en langdradig. Maar gelukkig voor Sjinkie heeft dat lange stilzitten geen invloed op zijn prestaties tijdens de Spelen, want hij heeft een ‘geheim wapen’ achter de hand dat vandaag in Thialf werd gepresenteerd. Een wereldprimeur, want zelfs de Koreanen beschikken niet over dit stukje technologie, en ook de langebaanschaatsers weten tot vandaag nog van niets.

Samsung SmartSuit

Samsung ontwikkelde voor de Nederlandse shorttrackers Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting – dé kanshebbers voor goud – innovatieve schaatspakken: de Samsung SmartSuit. Dit pak heeft als doel de schaatsers tijdens een training hun schaatshouding te laten verbeteren. Voor shorttrackers is het namelijk van groot belang om zo diep mogelijk te zitten. Dan kun je namelijk de meeste kracht vanuit je been overbrengen op het ijs.

Het Samsung SmartSuit werd op maat gemaakt voor Sjinkie en Suzanne en heeft vijf speciale sensoren. Wanneer de twee aan het trainen zijn wordt aan de hand van deze sensoren berekend hoe groot de afstand van hun heup ten opzichte van het ijs is. Bondscoach Jeroen Otter en bewegingswetenschapper Bjorn de Laat die het team ondersteunt kunnen in een bijbehorende app realtime deze gegevens uitlezen en zo dus zelfs tot op de millimeter nauwkeurig zien of de schaatsers diep genoeg zitten. Wanneer de coach tot de conclusie komt dat Knegt of Schulting dieper moet zitten, dan kan hij via de app een trilling versturen die de schaatsers op hun pols zullen voelen. Het is het ultieme middel om zo effectief mogelijk te trainen.

Voor de polsband heeft Samsung gekozen voor technologie die ze al in huis hebben: de Gear Fit 2. Voor de schaatsers is dit een prettige smartwatch, omdat die zonder problemen om de pols onder het schaatspak past. De coach kan twee soorten trillingen geven: een teken dat het goed gaat en een teken dat de schaatsers dieper moeten zitten. In de praktijk wordt alleen dat laatste signaal gegeven. “We worden eigenlijk alleen afgestraft” aldus Sjinkie Knegt.

Powered by WPeMatico