Het gonsde ineens: Apple gaat Netflix overnemen. Analisten hebben in de laatste paar dagen dat idee in de lucht gegooid en sindsdien is iedereen er mee bezig. Is dat een goed idee? Misschien, maar laten we beginnen met waarom het ineens ter sprake komt.

Trump

De grootste reden is dat de zwaar omstreden belastingwet door Trump en zijn Republicans er door geduwd is. Dat betekent dat Apple het geld dat in het buitenland is gestasht om de belasting te ontwijken voor beduidend minder geld terug naar de VS gehaald kan worden.

De voorspelling is dat ongeveer 200 miljard dollar daarom terug gaat vloeien in de kas van Apple. Dat geld moet rollen, zo zeggen de analisten, en nu is het tijd om een grote uitgave te doen. Apple doet traditioneel niet veel meer dan een paar miljard aan investeringen in overnames, maar Netflix zou een puik wapen zijn in de komende contentstrijd die zich in Amerika afspeelt tussen onder andere Disney, Facebook en Amazon.

Wat kost dat?

Netflix is duur. Tegen de huidige koers zou het zo’n 90 miljard dollar kosten om Netflix over te nemen, al is de waarde van het aandeel flink gestegen na de geruchten van de overname. Dat is veel geld, maar Apple kan het lijden. Wat hebben ze dan echter?

Apple is bezig met Apple Video, een eigen dienst voor streaming video, en ze zouden kunnen kiezen om Netflix daarvoor als basis te gebruiken. Ze kunnen die echter niet exclusief voor Apple-gebruikers maken zonder een groot deel van de winst die Netflix maakt te laten verdampen, dus dat werkt niet echt.

netflix-prijs
Drie keer raden wanneer de geruchten begonnen. Beeld: Google.

Powered by WPeMatico