We zijn serieus verslaafd aan onze smartphones, zoveel is wel duidelijk. Dat besef is nu zelfs doorgedrongen tot de aandeelhouders van Apple, misschien wel de grootste aanstichter van onze nomophobia. Twee grote aandeelhouders hebben het bedrijf namelijk gevraagd om onderzoek te gaan doen naar hoe schadelijk iPhones voor kinderen zijn.

Het komt niet vaak voor dat aandeelhouders om iets anders vragen dan manieren om de winst te maximaliseren, maar Jana Partners LLC en de California State Teachers’ Retirement System (CalSTRS) willen nu dat Apple haar sociale verantwoordelijkheid neemt. De twee groepen hebben samen ongeveer twee miljard aan aandelen in het bedrijf uit Cupertino. Dat lijkt veel, maar is effectief maar anderhalf procent van de aandeelwaarde.

Open brief

Via een open brief aan Apple wordt beargumenteerd (met wetenschappelijke onderbouwing) dat veel kinderen in de VS in het klaslokaal worden afgeleid door hun telefoon, dat verhoogd smartphonegebruik te linken is aan verhoogde zelfmoordcijfers en aan depressie en slaaptekort.

De vraag is of Apple een committee van experts wil aanbrengen die de impact van smartphones op kinderen gaat onderzoeken. Ze dringen er ook op aan dat iemand bij Apple de leiding en verantwoordelijkheid neemt in dit gebied.

Praktisch gezien willen ze vooral dat Apple ouders meer controle geeft over wat hun kinderen met een iPhone kunnen doen. Het beperken van bepaalde apps of zelfs het beperken van telefoongebruik (behalve voor noodgevallen) is wenselijk en Apple heeft volgens de aandeelhouders nog niet genoeg gedaan op dat gebied.

We geloven dat het nu aanpakken van deze issue de lange termijn-winst bewaakt. Door meer opties voor je klanten te creëren beschermen we onze toekomstige leiders, innovators en klanten.

– Aandeelhouders naar Apple toe

Powered by WPeMatico