De Wi-Fi Alliance, het orgaan dat over de standaarden in draadloos internet gaat, heeft aangekondigd wat we van de nieuwe draadloze standaard genaamd WPA3 kunnen verwachten.

Het wordt in elk geval veilig, zo veel is zeker. Waar de kwetsbaarheden in ons huidige WPA2-systeem inmiddels wel duidelijk zijn gaat WPA3 het heft in eigen handen nemen. Zelfs als je apparaat geen goede beveiliging heeft of je een zwak wachtwoord gebruikt is je data niet te bekijken.

Dat betekent dat je over een paar jaar eindelijk zonder argwaan openbare WiFi-spots kunt gebruiken, want alle data zal worden versleuteld voordat het de lucht in gaat.

Internet of Things

Een ander belangrijk aspect van WPA3 is dat Internet of Things-apparaten makkelijker aangesloten moeten kunnen worden op een netwerk. Dat is nu vaak nog omslachtig, maar met de nieuwe standaard kun je ook makkelijk apparaten die geen scherm hebben koppelen.

De eerste apparaten met de WPA3 certificatie zullen dit jaar nog op de markt komen, maar de kans dat je oudere routers of apparaten het protocol zullen ondersteunen is klein, aangezien elk apparaat dus gecertificeerd moet worden en het makers dus geld kost om dat te doen. Veelverkochte apparaten zoals bijvoorbeeld gameconsoles zullen die ondersteuning zeker krijgen, maar de kans is klein dat je slimme camera of geKickstart slim slot dat gaat doen.

[Afbeeldingen © vchalup – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico