De recent naar buiten gebrachte Spectre en Meltdown hacks zijn een plaag voor alles dat op computerchips draait, maar er wordt wel aan gewerkt om de kwetsbaarheden dicht te timmeren. Helaas heeft dat voor sommige systemen wel kwalijke gevolgen, zo zegt Microsoft.

Als je namelijk nog een machine draait op Windows 7 of 8, dan zal het apparaat merkbaar trager gaan worden na de broodnodige firmware updates voor de processoren die in veel Windows pc’s zitten, zo waarschuwt men in Redmond.

Server crash

Voor mensen die servers hebben draaien met Windows Server gaat het ook pijn doen: die moeten nu gaan kiezen voor een flinke impact op hun performance als ze alleen maar veilige code willen laten draaien.

Het blijkt ook niet mee te vallen om snel en adequaat te reageren op de mogelijke hacks. Microsoft heeft een aantal patches al moeten terugtrekken omdat bepaalde computers crashten na installatie van de updates.

Goed voorbeeld

Wat Microsoft doet is transparant: het laat gebruikers weten dat er een noodzakelijk kwaad aan komt en dat ze het kunnen gaan merken. In een blog over het thema wordt helemaal helder gemaakt hoe veel last je kunt gaan hebben van al die noodzakelijke updates en hoe groot de kans is dat je iets merkt in het dagelijks gebruik.

Hopelijk gaan partijen als Google en Apple dit navolgen en niet alleen maar de kwetsbaarheden weghalen, maar ook laten weten wat dit betekent voor de performance van de apparaten. Zeker Apple zou na batterygate haar lesje geleerd moeten hebben en weten dat alleen complete transparantie op de lange termijn de rechtszaken buiten de deur houdt. Apple zegt tot nu toe dat er geen merkbaar performance-verschil zit tussen haar apparaten na de patch, maar die patch heeft nog niet het hele lek gedicht.

[Afbeeldingen © Antonioguillem – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico