De iPhone is té aantrekkelijk voor kinderen, stellen twee belangrijke aandeelhouders van Apple. Als het bedrijf daar niets tegen onderneemt, brengt het de toekomst van de jeugd in gevaar. Apple zelf kwam al snel met een reactie: “We denken goed na over hoe onze producten gebruikt worden en de impact die deze producten hebben op gebruikers en hun omgeving”. Verantwoordelijkheid ligt nog steeds wel bij de ouders.

Leraren merken dat tieners een steeds kortere spanningsboog hebben. Een boek lezen of wat langer nadenken over een vraagstuk is steeds lastiger. Ook hier krijgt de mobiele telefoon de schuld van.

En een tablet maakt kinderen bijziend of zelfs blind waarschuwt Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in het NRC. Smartphones zijn net zo verslavend als drank en sigaretten beweert Leonie Breebaart. Allerlei zorgwekkende berichten de laatste tijd…

Opvoeden

Maar moet ik nu mijn kinderen opvoeden als kluizenaren en technologie uit huis verbannen? Nee, zeker niet. Maar wat is dan pedagogisch verantwoord gebruik van smartphones, apps?

Ouders moeten tegenwoordig antwoord geven op – de vraag wanneer kinderen televisie / YouTube/ Netflix moeten gaan kijken, hoeveel ze moeten bekijken en wat ze moeten bekijken. Ook wij hebben onze kinderen een tablet of smartphone gegeven in een restaurant, zodoende konden we rustig eten. Of als er visite kwam, na een tijd kregen ze een tablet. Lekker rustig, zo konden we rustig genieten met onze vrienden. YouTube is een van de populairste apps voor mijn kinderen. Allebei mijn kinderen konden heel lang naar de kinder surprise eieren die door magische handen uitgepakt worden kijken. Of de Play Doh eggs speelgoed eieren (ze bestaan blijkbaar niet eens!). YouTube’s suggestie-engine is zo goed op maat gemaakt, dat een kind eindeloos kan navigeren tussen ei video’s en de site of app nooit verlaat. Zeer gefixeerd kijken maar wat leerden ze er eigenlijk van? Niets…

Video

Maar wat is kwaliteit bij video’s? gaat dat om verhaaltechniek (moet het goed aflopen?), moet er een boodschap inzitten? Mediapedagoog Frederike Lems gaf in een interview aan wat kinderen kunnen leren via computers, apps en televisie. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden en via herhaling, door na te spelen wat ze zien en als er leerzame inhoud is dan ben je als ouder op de juiste weg qua kwaliteit.

In een uitgebreid blog beschrijft James Bridle hoe bedrijven misbruik maken van kinderfilms om geld te verdienen. Hij heeft het over Peppa Pig en Nursery rhyme video’s. Ook bij ons bekende films die populair zijn onder kinderen. Tactieken die bedrijven gebruiken om geld te verdienen is simpelweg kopiëren van andere inhoud. Een eenvoudige zoekopdracht naar ‘Peppa Pig’ op YouTube leverde in zijn geval ‘Ongeveer 10.400.000 resultaten op’. Finger Family video’s leveren zelfs 17 miljoen versies op!

In een artikel van Sun wordt er dieper op Peppa Pig ingegaan. Je zoekt op ‘Peppa Pig’ en alle video’s die zijn getagd met ‘Peppa Pig’ komen te voorschijn. Maar ouders moeten nog steeds waakzaam zijn voor hun kinderen, vooral als de app andere video’s begint te “suggereren” in het paneel onder wat er momenteel wordt bekeken. Omdat wat wordt gesuggereerd vaak erg slecht is. Je ziet bijv. een aflevering (vaak slecht vormgegeven, goedkoop geautomatiseerde animatie) waarbij Peppa Pig doodsangsten uitstaat door een enge behandeling van een tandarts. Pedagogisch niet echt verantwoord.

Voor kinderen

YouTube films voor kinderen bestaan meestal uit zinloze, verwarrende, low-budget animatiereeksen met schijnbaar door algoritmen gekozen titels als “Bubble Guppies Gil & Molly Getting Pregnant Babies Funny Story! Finger Family Song Nursery Rhymes“, verspreid over kanalen met namen die variëren van “Aries Kids TV” tot “Battle VS Death Battle.” De titels en beschrijvingen van de video’s bevatten populaire personagenamen en termen als ‘onderwijs’ en ‘leer kleuren’.

Een groot aantal van deze video’s wordt voornamelijk gemaakt door bots en bekeken door bots en zelfs becommentarieerd door bots, aldus James Bridle.

Onze kinderen keken ook naar films gemaakt door hele families (bijv. een vader, moeder en hun kinderen) die in gebrekkig Engels een avontuur beleefden of zich verkleedden als superman, spiderman, hulk etc.

Hoewel de beledigende video’s maar een fractie van het YouTube-kinderuniversum zijn, zijn ze een ander voorbeeld van het potentieel voor misbruik op digitale mediaplatforms die afhankelijk zijn van computeralgoritmen, in plaats van mensen, om de inhoud te controleren schrijft Spahna Maheshwari in The New York Times. YouTube heeft blijkbaar actie ondernomen. YouTube haalt advertenties af van 2 miljoen ongepaste video’s voor kinderen. Het onderzoekt ook het autocomplete search suggesties.

Laatste tweette Christopher Mims, Tech columnist van The Wall Street Journal, dat hij de YouTube App heeft verwijderd.

Powered by WPeMatico