Nee, het is vooralsnog geen strenge winter. Het is al lang geleden dat wij buiten op vijfers en of sloten hebben kunnen schaatsen. Ja, natuurlijk kunnen we het schaatsen leren op een van de indoor schaatsbanen in Nederland maar dat is toch echt anders. Het effect van deze relatief warme winters is dat één op de drie kinderen in Nederland tussen de 4 en 12 jaar oud niet kan schaatsen zo blijkt uit onderzoek. En dat is jammer zeker voor een schaatsland als Nederland. Het hoort bij onze opvoeding en zit verankerd in onze cultuur. En zoals met alles leer je schaatsen met vallen en opstaan.

Schaatsstoel

Telecomprovider en ICT-dienstverlener KPN en sponsor van schaatsend Nederland introduceert vandaag samen met meervoudig Olympisch kampioen Sven Kramer een hypermoderne versie van de klassieke stoel. Het is de start van de campagne ‘De winnaars van morgen beginnen vandaag’. Middels de hightech schaatsstoel spoort KPN alle Nederlandse kinderen aan om tijdens het Olympische seizoen de ijzers onder te binden en te gaan schaatsen. Met de Olympische Spelen in PyeongChang willen ze het sportplezier van honderdduizenden schaatsliefhebbers vergroten.

De schaatsstoel is speciaal ontwikkeld als hulpmiddel op het ijs. Want wie heeft er nu niet leren schaatsen dankzij de ouderwetse stoel, pigwin, banaan of het ijzeren rekje!

Slimme stoel

Het is niet zomaar een stoel. De stoel heeft talloze sensoren die detecteren of het evenwicht goed is en of de juiste schaatsbewegingen gemaakt worden. Speciale lasers helpen om recht vooruit te schaatsen en dankzij de speciale poten blijven de kleintjes daar niet achter haken met hun schaatsen. Leuk detail is dat Sven Kramer via een ingebouwde luidspreker technische tips geeft die de eerste stapjes op het ijs nog leuker en makkelijker maken. Ook zit er een versnellingsmeter en een snelheidsmeter op. De drukgevoelige sensoren in de handgrepen detecteren of het kind naar één kant leunt. Bizar toch….

Middels led verlichting zie je wat de snelheid ongeveer is en op het display wordt een unieke identificatiecode getoond, waarmee het kind en zijn ouders later een oorkonde met de resultaten kunnen downloaden. De batterij gaat minstens een dag mee, voordat deze opgeladen moet worden.

Primeur op Coolste Baan

De stoel beleeft vandaag z’n primeur tijdens de opening van de Coolste Baan in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Gedurende zes weken kunnen kinderen hier gebruikmaken van tientallen exemplaren van de slimme stoel.

“Door kinderen te stimuleren te gaan schaatsen, vergroten we de kans dat de nieuwe Sven Kramer ontdekt wordt”, aldus Mark Versteegen, directeur sponsoring van KPN. “De beste schaatsers ter wereld komen uit Nederland en dat moet in de toekomst ook zo blijven. We zijn hoofdsponsor van de KNSB, samen helpen we ook de allerjongsten het ijs op.”

Sven Kramer: “Door de milde winters leren niet alle kinderen meer schaatsen op een sloot achter een keukenstoel. Met deze slimme stoel wordt het voor kinderen nog makkelijker om te leren schaatsen. Ik ben blij dat ik kan helpen om kinderen enthousiast te maken voor het schaatsen en wie weet leert de kampioen van de toekomst het met deze stoel.”

Hopelijk helpt deze high-tech schaatsstoel bij het daadwerkelijk leren schaatsen onder jonge kinderen. Want wie moet er anders over 20 jaar onze Olympische eer hoog houden.

Powered by WPeMatico