Fraudehelpdesk.nl heeft ontdekt dat er een nieuw soort fraude gaande was via Marktplaats. De oplichters hadden een kopie van tikkie.me gemaakt die tlkkie.nl heet en probeerden vervolgens via marktplaats de betaalgegevens van mensen binnen te hengelen.

Ze deden zich voor als verkoper, maar als mensen dan hun producten wilden kopen zeiden ze slechte ervaringen te hebben gehad via Marktplaats en ze vroegen dan om één cent over te maken via Tikkie. De mensen werden dan naar het valse adres gestuurd en iedereen die zijn gegevens invulde werd geconfronteerd met een lege rekening.

Altijd weer een nieuwe poging

De misleidende site is inmiddels afgesloten, dus het gevaar lijkt in eerste instantie geweken, maar het is wel een goede waarschuwing om echt niet zomaar links te gaan openen van mensen als het om betalingen gaat. Het is heel geniepig om de i in Tikkie te vervangen door de l, maar alleen al het feit dat er .nl in plaats van .me staat zou genoeg moeten zijn om op te vallen.

Je moet sowieso automatisch wantrouwend zijn als iemand iets voorstelt dat buiten de gebaande paden gaat qua betaling. Zeker nu Marktplaats prima mogelijkheden heeft om veilig te betalen en te ontvangen via iDEAL, dus als iemand echt slechte ervaringen heeft met Marktplaats zouden ze dat wel gebruiken.

Het gaat ook niet alleen om die site, maar vooral om je frame of mind als je online van mensen iets koopt: je moet voorzichtig zijn. Verhalen genoeg van fraude, niet leveren en andere ellende, maar nu moet je dus ook bedacht zijn op identiteitsfraude. Blijven opletten dus.

[Afbeeldingen © fraudehelpdesk.nl]

Powered by WPeMatico