Het Rode Kruis gaat de potentie van blockchain onderzoeken om hulpverlening te gaan verbeteren. De hulporganisatie wil een systeem met een digitale portemonnee ontwikkelen waarmee de organisatie sneller geld kan storten naar getroffenen in een rampgebied. Hiermee kunnen getroffenen dan zelf benodigdheden als voedsel, water en hulpgoederen aanschaffen.

North American Bitcoin Conference

Vandaag maken datateam 510 van het Rode Kruis en ontwikkelaar Tykn.tech op de North American Bitcoin Conference in Miami bekend dat men gestart is met het onderzoek. Het Rode Kruis kiest er in hulpverlening na een ramp in specifieke gevallen voor om getroffenen geld te geven waarmee zij zelf de spullen kunnen kopen die ze nodig hebben. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld onder bepaalde voorwaarden zelf kiezen wat ze willen eten. Dit zorgt er dan weer voor dat er geen voedselpakketten ingevoerd en uitgedeeld hoeven te worden. Op deze manier wordt de lokale economie gestimuleerd en de veerkracht van de getroffen gemeenschappen vergroot.

Veilig en efficiënt

De betrokken organisaties gaan samen kijken hoe met behulp van blockchaintechnologie dit proces veiliger en efficiënter kan worden. Zo kan het gebruik van blockchain ervoor zorgen dat er geen grote hoeveelheden cash meer vervoerd hoeven te worden naar het rampgebied. Iets dat de situatie een stuk veiliger maakt voor zowel de hulpverleners als de getroffenen.

Tegelijkertijd kan blockchain leiden tot lagere overheadkosten en een versneld hulpverleningsproces. De digitale portemonnee is daarnaast ook nog eens persoonsgebonden, waardoor goed te zien is wie er al hulp heeft gekregen. Hoe blockchain geïntegreerd kan worden in het hulpverleningsproces en hoe dit in de praktijk precies zal werken wordt momenteel uitvoerig onderzocht.

Sint-Maarten

Uiteindelijk is het doel een systeem te ontwikkelen dat wereldwijd bij elk type ramp en in elke lokale context ingezet kan worden, bijvoorbeeld ook daar waar contant betalen gangbaar is. Op Sint-Maarten, dat zwaar getroffen is door orkaan Irma, heeft het Rode Kruis verschillende hulpverleningsprojecten. Hier zal het Rode Kruis komend jaar beoordelen of blockchain de hulp beter en efficiënter maakt.

We weten uit ervaring dat het geven van geld in plaats van hulpgoederen in bepaalde gevallen beter werkt in de hulpverlening. Blockchain zou dit proces kunnen optimaliseren. Om dit goed te kunnen ontwikkelen hebben we gekozen voor Tykn.tech.

– Stefania Giodini, projectleider van datateam 510.

Powered by WPeMatico