Het jaar 2017 was het jaar van grote veranderingen in de auto-industrie. Dat had alles te maken met de belofte dat we in de toekomst autonoom gaan rijden, de introductie van slimmere auto’s dankzij AI (kunstmatige intelligentie), hybride auto’s, elektrische auto’s met een veel grotere range, auto’s op waterstof en aankondigingen als car to grid waarbij we overbodige stroom teruggeven aan het netwerk. Oh, en natuurlijk ook nog supercars, die sneller dan ooit rijden.

Het einde van fossiele brandstoffen

Het was ook het jaar van heel veel beloftes over de toekomst met steeds meer schone en zuinige auto’s die vrijwel altijd volledig elektrisch aangedreven zijn of – zoals een aantal merken hebben aangekondigd – gebruik maken van waterstof. Vrijwel alle populaire autofabrikanten geven aan binnen nu een paar jaar over te stappen op schonere motoren. Het einde van fossiele brandstoffen lijkt daarom wel degelijk in zicht. Automerken die vooral in de media veel aandacht kregen waren natuurlijk Tesla met hun Model 3 en Opel met de Ampere-E, die zelfs werd omschreven als een Tesla-killer. Deze auto’s zouden de autobranche op z’n kop moeten gaan zetten.

De realiteit is echter dat Tesla niet waar maakt wat ze hebben beloofd en de productie van de Model 3 maar niet op gang wil komen. Opel is inmiddels in handen van PSA. Hierdoor lijkt in ieder geval de Ampera-e kind van de rekening te worden. Het uitleveren van ook deze elektrische auto gaat zeer langzaam in Europa, nog los van een prijsverhoging van duizenden euro’s. Ondanks dat de behoefte en vraag groeien naar deze moderne groene auto’s lijkt het uitleveren een groot probleem.

De grote concurrentie van deze auto’s gaat echter komen van Nissan met een nieuwe Nissan Leaf (introductie 2018), Toyota met nieuwe hybride modellen en Hyundai die vol gas gaat geven met zowel elektrische als op waterstof aangedreven auto’s. Dit allemaal naast de introductie van een groot aanbod van plugin-hybride modellen van in Europa populaire automerken. De eco-bewuste consument heeft het straks voor het kiezen.

nieuwe-nissan-leaf-1
De nieuwe Nissan Leaf, binnenkort op de Nederlandse wegen te zien

Powered by WPeMatico