Fortinet FortiGuard Labs heeft een nieuwe ransomware-variant ontdekt, die voor de betaling van losgeld alleen de in 2014 geïntroduceerde open source cryptovaluta Monero accepteert. Dit laat een breuk zien met de op brede schaal gebruikte Bitcoin op het gebied van ransomware. De makers van deze malware zijn goed op de hoogte van de laatste trends en gebeurtenissen en lijken te willen profiteren van de hype rond cryptovaluta’s.

Ransomware

Deze nieuwe vorm van ransomware vraagt echter niet alleen om een betaling met Monero, het geeft zich ook uit als cryptovaluta-gerelateerde password store. De malware doet zich voor als ‘SpriteCoin wallet’ en vraagt de gebruiker om een wachtwoord aan te maken. In plaats van de blockchain te downloaden, versleutelt de ransomware de bestanden van het slachtoffer. Vervolgens vraagt deze losgeld in de vorm van Monero in ruil voor het vrijgeven van de data.

Het voor de ransomware gebruikte uitvoerbare bestand (dat in het veld in de vorm van spritecoind[.]exe is aangetroffen) is verpakt in een Ultimate Packer for eXecutables (UPX)-compressiebestand als simpele techniek om beveiligingsmechanismen te omzeilen. De ransomware tovert de gebruikelijke melding “Uw bestanden zijn versleuteld” op het scherm en vraagt het slachtoffer om 0,3 Monero. Dit komt op het moment van schrijven overeen met 84,50 euro.

Analyse

Uit de analyse van Fortinet blijkt dat het malwarefragment een ingebouwde SQLite engine bevat. Fortinet vermoedt daarom dat de ransomware gebruikmaakt van SQLite voor de opslag van de aanmeldingsgegevens die het verzamelt. De ransomware probeert eerst om aanmeldingsgegevens voor Chrome te bemachtigen. Als die niet worden aangetroffen, zoekt deze toegang tot de database met aanmeldingsgegevens van Firefox. De ransomware zoekt vervolgens naar specifieke bestanden om te versleutelen. Versleutelde bestanden krijgen de extensie .encrypted.

Malware

De ransomware maakt de ellende nog groter door tijdens de ontsleutelingsfase een andere malware-variant te installeren die in staat is om digitale certificaten te verzamelen, afbeeldingen uit te lezen (scan van creditcards etc) en webcams te activeren. Hoe de malware precies te werk gaat lees je hier in het blog van Fortinet.

Ze raden organisaties aan om niet alleen de laatste malware signatures te downloaden, maar zich ook op ransomware-aanvallen voor te bereiden door een solide back-up- en herstelplan te ontwikkelen. Het is belangrijk om niet louter gebruik te maken van back-ups in schaduwvolumes, omdat sommige ransomware-varianten die verwijderen.

Makers van malware weten dat de meeste gebruikers geen regelmatige back-ups van hun systeem maken. Maar voor het geval iemand toch een back-up opslaat in een schaduwvolume of vergelijkbare back-up maakt, bouwen zij code in de ransomware in om die onklaar te maken.

Een simpele offline back-up van belangrijke bestanden kan dus een hoop tijdverlies en frustratie voorkomen. Best practices vragen om waakzaamheid met het maken van reservekopieën en het regelmatig maken van back-ups.

[Afbeelding © Tomasz Zajda – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico