De Nederlandse inlichtingendiensten speelden een belangrijke rol in het FBI-onderzoek naar de invloed van Rusland op de Amerikaanse verkiezingen van 2016. De AIVD kreeg belangrijke informatie in handen van de Russische hackersgroep Cozy Bear en speelde die al in 2015 door naar de FBI, zo wisten Nieuwsuur en de Volkskrant te melden.

De Nederlandse diensten hebben tussen de 12 en 30 maanden ‘in’ de groep van staatsgesponsorde Russische hackers gezeten en zagen hoe ze het Witte Huis, de Democratic National Convention en de het ministerie van Buitenlandse Zaken. Die informatie werd doorgegeven, maar daar is uiteindelijk niet veel mee gebeurd. De Nederlanders waren niet de enige die dingen zagen gebeuren: de Britse veiligheidsdiensten hadden zicht op een andere hackgroep die Fancy Bear heette.

Powered by WPeMatico