Breedband (snel) internet voor iedereen! Dat was het idee achter een EU-richtlijn die er voor moest zorgen dat regeringen wetgeving zouden aannemen die de aanleg van breedband internet makkelijker zou moeten maken. Nederland was daar groot voorstander van en wilde er in hebben dat alle nieuwe of gerenoveerde gebouwen voorbereid moesten zijn voor dat snelle internet. Prima te doen in eigen land, was vermoedelijk de gedachte.

De regering is echter één ding vergeten: de wet moest wel nog worden aangepast. Daar hadden we tot 1 januari voor. 1 januari 2016, om precies te zijn. Nu is de EU het dus zat en dreigt er een dwangsom voor Nederland van 87.000 euro (per dag) als de zaak die de Europese Commissie heeft aangespannen tegen Nederland en Belgarije slecht uitvalt.

Waarom zo treuzelen?

Het Europese Hof gaat dit binnenkort in behandeling nemen, wat Nederland niet veel tijd geeft om de wetgeving in orde te maken. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer, dus op zich moet het te doen zijn om voordat het geld gaat kosten te voldoen aan deze richtijn.

Het is wel gek dat Nederland – als voorvechter van breedband – zo lang heeft zitten treuzelen met het ratificeren van deze wetgeving. Waarom? Het is wel opvallend dat de aanleg van bijvoorbeeld glasvezel echt niet opschiet. Zoals ik daar ook al zei: de regering zou KPN (die de aanleg van glasvezel met de koop van Reggefiber helemaal in handen heeft) een zetje moeten geven, maar deze treuzeling lijkt het tegenovergestelde te bereiken. Toeval? Dat is moeilijk te zeggen. Maar opvallend is het wel.

[Afbeeldingen © marcantabrico – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico