Het grote social media-onderzoek dat Newcom al sinds 2010 in Nederland jaarlijks houdt levert in 2018 weinig verrassende resultaten op. Instagram groeit hard en is met Snapchat en YouTube populair bij jongeren; ouderen zitten nog op Facebook maar daar heb je het dan ook wel mee gezegd; YouTube is nog steeds groot maarlang niet zo groot als WhatsApp en niemand vertrouwt social media.

Facebook

Je kunt wel zeggen dat jongeren Facebook massaal links laten liggen, maar dat is eigenlijk schromelijk overdreven. Het gebruik onder tieners tussen de 15 en 19 is gedaald van 80 procent vorig jaar naar 72 procent nu. Dat is zeker een daling, maar betekent ook dat dus nog steeds zeven van de tien jongeren een Facebook-account heeft. Het dagelijks gebruik is echter niet zo groot: ook dat daalde van 54 naar 43 procent.

social-media-gebruik
Beeld: Newcom

Powered by WPeMatico