Het is geen goede tijd om een pc gamer te zijn. Of ja, het is geen goed idee om er nu mee te beginnen. Je gaat namelijk één cruciaal onderdeel van je vette gaming pc niet kunnen krijgen: een grafische kaart.

Dat heeft alles te maken met de cryptovaluta-koorts die iedereen in zijn greep heeft. Als enthousiasteling kun je naast het kopen en verkopen van Bitcoin, Ethereum en de rest namelijk ook ‘mijnen’, oftewel meehelpen aan de transacties die er plaatsvinden op de gedecentraliseerde netwerken. Dat levert cryptovaluta op als beloning en zo ruil je elektriciteitskosten voor kleine hoeveelheden Ether of Bitcoin.

Lang verhaal kort: om daar iets mee te kunnen heb je veel power nodig, en de meeste power in een pc zit niet meer in de processor die er in zit, maar de grafische kaarten die eigenlijk bedoeld zijn om games in 4K te laten draaien met 60 beeldjes per seconde. Een flinke GPU, zoals ze afgekort genoemd worden, is dus belangrijk.

Kip en ei

Dat zorgt er voor dat iedereen die een beetje slim wil zijn zo rap mogelijk zo veel mogelijk grafische kaarten heeft gekocht om die in serie te zetten en zo hun cryptoslag te kunnen slaan. De kaarten (gemaakt door duopolisten NVidia en AMD) zijn als gevolg van die ellende echt nergens meer te krijgen, in elk geval niet voor de prijs die ze zouden moeten opbrengen.

Het is zelfs zo erg dat populaire kaarten als de GTX 1070 nu tweedehands voor meer geld te verkopen zijn dan ze origineel gekost hebben. De enige webshops die niet ’tijdelijk uitverkocht’ onder elke kaart hebben staan vragen zo’n beetje de dubbele prijs voor de paar kaarten die ze nog hebben. Het is waanzin.

gpu-uitverkocht
Dat schiet dus niet op zo.

Powered by WPeMatico