WhatsApp Business, de zakelijke dienst van de populaire chat-app, is inmiddels ook is te downloaden in Nederland. Met deze app kunnen ondernemers communiceren met hun klanten. Volgens WhatsApp is de app speciaal gemaakt voor mkb’ers. Vooralsnog is de App wel alleen beschikbaar voor Android, de versie voor iOS volgt later.

Bedrijven

Het is een mooie ontwikkeling omdat het klanten een extra mogelijkheid biedt om op een directe en persoonlijke manier met bedrijven en organisaties in gesprek te gaan of blijven. Bedrijven kunnen op hun beurt het kanaal gebruiken om zo een nog betere klantenservice te realiseren.

Mits er natuurlijk op een goede manier uitvoering aan wordt gegeven uiteraard. Zo is snelle beantwoording van vragen een vereiste en zullen bedrijven moeten oppassen met commerciële mededelingen.

Nog geen API

Wie wat verder kijkt, ziet wel dat er ook nog een aantal kanttekeningen zijn te plaatsen. Wat WhatsApp zelf al aangeeft, is dat de tool niet geschikt is voor grote bedrijven. Formeel is er ook nog geen API beschikbaar, waardoor delen van het gesprek niet kunnen worden geautomatiseerd en wat WhatsApp feitelijk ongeschikt maakt voor een omni-channel-strategie. Iets wat vandaag de dag bij grote bedrijven een must is.

Vijf mogelijkheden

WhatsApp Business is overigens gratis te downloaden en met deze nieuwe app kunnen bedrijven in contact komen te staan met de 1,3 miljard gebruikers. De app biedt bedrijven deze 5 mogelijkheden:

1. Bedrijfsprofielen: zo help je klanten met nuttige informatie, zoals een omschrijving van het bedrijfs, e-mail- of winkeladressen en de url van de website.

2. Messaging-tools: bespaar tijd met een aantal slimme tools voor berichten. Zo kan je een snel antwoord instellen voor een aantal veelgestelde vragen, een standaard bericht waarmee je nieuwe klanten begroet en waarmee klanten geïntroduceerd worden bij jouw bedrijf, en een automatisch bericht instellen om te laten weten dat je afwezig bent.

3. Statistieken: bekijk eenvoudige statistieken zoals het aantal gelezen berichten om te zien wat werkt.

4. WhatsApp Web: dit is al voor iedereen beschikbaar, en werkt ook met WhatsApp Business op jouw bureaublad.

5. Accounttype: mensen weten dat ze met een bedrijf praten omdat je ook als zakelijk account vermeld zal worden. Na verloop van tijd zullen sommige bedrijven geverifieerde accounts hebben zodra is bevestigd dat het telefoonnummer van het account overeenkomt met het zakelijke telefoonnummer.

Powered by WPeMatico