In de Dutchcowboys Daily vind je nieuwe, opvallende, leuke, interessante of niet te missen weetjes van de dag! Plus alle dingen die wij gewoon kwijt willen. Dit zijn ze van vandaag, donderdag 1 februari 2018.

Hollandse HyperScout klaar voor raketlancering

Vrijdagochtend wordt de eerste geminiaturiseerde hyperspectrale camera ter wereld met een raket de ruimte in gelanceerd. HyperScout, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf cosine, maakt complexe metingen mogelijk waar boeren, waterschappen en bosbrandbestrijders veel aan hebben.

Als eerste bedrijf ter wereld heeft cosine, gevestigd in Warmond, een geminiaturiseerde camera ontwikkeld die hyperspectrale metingen van de aarde mogelijk maakt. De eerste HyperScout wordt op vrijdag 2 februari om 8:51 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanuit het Jiuquan Satellite Launch Center in China.

De camera zal rond de aarde gaan cirkelen op de GomX-4B-nanosatelliet van ESA. Vier uur na de lancering zal hij voor de eerste keer contact maken met de ingenieurs op aarde,” zo vertelt prof. dr. Marco Beijersbergen, directeur van cosine. HyperScout gaat complexe metingen verrichten. “Op een groot aantal spectrale banden, van zichtbaar licht tot bijna-infrarood, en die data is zeer nuttig voor diverse partijen. Er is grote interesse voor.

HyperScout Team
Het team van cosine dat HyperScout ontwikkelde.

Powered by WPeMatico