Als je van plan was vanuit Nederland een paar DDoS-aanvallen te gaan plegen (dat is op dit moment vrij hot) of het Instagram-account van je ex te ‘lenen’ voor het uploaden van wat expliciete kiekjes is het ook wel handig als je weet wat de schade is als je gepakt wordt. Het Openbaar Ministerie heeft vandaag de richtlijn cybercrime bekend gemaakt via de Staatscourant en daarin staat precies ongeveer zeg maar wat de straf zou kunnen zijn als je een digitaal delict pleegt en daarvoor in de fysieke kraag wordt gevat.

Het is voor het eerst dat het OM een richtlijn voor cybercriminaliteit heeft en dat komt doordat er eindelijk genoeg data en precedent was om een gangbare strafmaat te kunnen bepalen. Dat wil niet zeggen dat je automatisch de straf krijgt die in de richtlijn staat als je gepakt wordt, want het zijn zoals gezegd geen keiharde regels. Daarbij maakt het ook veel uit of het je eerste vergrijp is of niet.

cybercrime-strafmaat

Powered by WPeMatico