Terwijl ik fysiek nog aan het bijkomen ben van mijn virtual reality Indoor Skydive in Roosendaal bedenk ik me dat ik de term 4D al een aantal keer voorbij heb horen komen in de laatste maanden, maar dat dit misschien wel de enige activiteit is die de naam eer aan doet. Nu is het sowieso een beetje vreemd om de term 4D te gebruiken: we zijn qua entertainment van 2D (het platte vlak van de tv) naar 3D (datzelfde valk plus diepte) gegaan en dat was wel duidelijk.

4D is echter een grijs gebied: je kunt zoals sommige filmzalen nu doen proberen ook fysieke sensaties te combineren met een 3D-film en dat zou je technisch 4D kunnen noemen. Het gaat echter voorbij aan de andere nieuwe opkomende vorm van entertainment: virtual en augmented reality. Dat is technisch gezien ook eigenlijk 3D, al is het verschil dat de beelden gegenereerd kunnen worden en dus fysiek niet hoeven te bestaan om ze te ervaren.

Powered by WPeMatico