Als je het technieuws volgt heb je misschien in de afgelopen 24 uur twee contrasterende berichten gezien: dat Apple tijdens de feestdagen vorig jaar de meeste telefoons heeft verkocht en dat de iPhone-verkopen tegenvallen. Dat lijkt raar. Dat is ook raar. Het element dat voor die gekke tegenstelling zorgt is echter simpel: de hebberigheid van investeerders en de grootheidswaanzin van analisten.

Even de harde cijfers om mee te beginnen. Apple heeft in de laatste drie maanden van 2017 77,3 miljoen iPhones verkocht. De gemiddelde verkoopprijs was net geen 800 dollar, wat wil zeggen dat de dure iPhone X het goed gedaan heeft. Volgens Tim Cook is de iPhone X sinds het uitkomen in november de bestverkochte telefoon wereldwijd. Dat klopt ook met het verhaal dat Apple de meeste smartphones heeft verkocht in die periode.

Toegegeven, dat komt voornamelijk door het feit dat Samsung bijna vijf procent minder telefoons dan normaal heeft verkocht in die periode. Maar toch. Meeste telefoons verkocht. Waarvan dus een groot gedeelte hele dure telefoons. Omzet: 61,5 miljard alleen van de telefoons, 88 miljard in totaal. Winst: 20 miljard dollar.

gemiddelde prijs iphone
Beeld: Bloomberg

Powered by WPeMatico