Als je genoeg tijd op het net spendeert is je vast wel al eens opgevallen dat elke stap in de gaten wordt gehouden. Op bijna elke website zitten trackers die bijhouden wat je daar doet en wie je bent. Je routine, je voorkeuren, alle kleine stukjes die samen je online personality vormen worden bij elkaar gebracht.

Wat je misschien niet weet is dat er in meer dan driekwart van alle sites verborgen Google trackers zitten, en in een kwart van de site ook verborgen Facebook trackers. Dat zegt het Princeton Web Transparency & Accountability project volgens CNBC.

De kans is dus heel groot dat zowel Google als Facebook je ook tracken als je op grote delen van je favoriete sites bent, nog los van hun eigen interne tracking via zoekopdrachten en services als gmail. En je weet: gratis is nooit gratis, dus al die diensten die je gebruikt maken dat je automatisch je OK hebt gegeven om van die voorkeuren en gewoontes een profiel te laten maken dat verkocht wordt om merken en andere klanten gericht advertenties jouw kant uit te sturen.

Elke vorm van data-privacy praktijken van Google en Facebook druisen rechtstreeks in tegen hun basale businessmodel: gerichte reclame verkopen op basis van je profiel.

– Gabriel Weinberg, CEO DuckDuckGo

Powered by WPeMatico