Voor iedereen ouder dan 20 jaar is de CD de fysieke geluidsdrager die ze allemaal nog kennen, naast het inmiddels weer hippe vinyl. Het lijkt er echter op dat we de laatste paar jaar van de CD kunnen gaan inluiden, want het medium wordt nu langzamerhand uitgefaseerd, in elk geval in de VS.

Best Buy, een mega-keten in de VS, heeft aangekondigd dat ze gaan stoppen met het verkopen van CD’s. De aanleiding is een bijna 20 procent daling in de verkopen in Amerika, waardoor de rode lijn blijkbaar bereikt is. Er wordt nog maar een schamele (in verhouding) 40 miljoen omgezet met de verkoop van fysieke muziek. Dat is frappant, want Best Buy was traditioneel de grootste verkoper van CD’s in het land.

Onomkeerbaar

In 2015 hebben digitale verkopen van muziek de fysieke ingehaald en de trend is onomkeerbaar. Target, nog zo’n grote keten, heeft ook al gezegd dat ze gaan stoppen met CD’s als de manier waarop ze ingekocht moeten worden niet wordt aangepast. Nu worden albums nog met recht van retour geleverd, maar dat betekent wel dat Target het vervoer moet betalen en dan geen geld terug krijgt voor onverkochte CD’s, maar een krediet op volgende ‘aankopen’.

Het ziet er dus niet goed uit voor CD’s, maar voorlopig is het andere fysieke medium dat nog verkocht wordt, namelijk DVD, nog niet in gevaar. Hoe lang dat nog safe blijft is een andere vraag, want misschien is video nog wel sneller aan het digitaliseren dan audio. Het lijkt in elk geval een kwestie van tijd voordat er alleen nog maar vinyl wordt verkocht voor de analoge fans en we de rest gewoon digitaal luisteren. En waarom ook niet? Het cassettebandje hebben we ook vaarwel gezegd, dan kan dat met CD net zo makkelijk.

[Afbeeldingen © afourth – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico