De Europese Commissie gaat vanmiddag aankondigen dat geoblokkades zullen worden opgeheven in de EU. Dat betekent dat je niet meer door een webwinkel geweigerd mag worden omdat je vanuit een ander land besteld, en daarna wordt doorverwezen naar een lokale (en vaak duurdere) variant van dezelfde winkel.

Dat is mooi, want nu kunnen we dus als consumenten in elke webwinkel kopen, wetende dat de fabrikanten de prijzen heel snel gelijk gaan trekken binnen Europa en dat je niet geweigerd kunt worden omdat je toevallig uit Nederland komt. Dat zorgt voor een groter aanbod en daardoor meer concurrentie, waar de EU altijd groot voorstander van is.

Muziek en video

Geoblocking is echter ook een gegeven dat veel speelt als het gaat om het streamen van audio en video. Zowel Netflix als Spotify geven je inmiddels de mogelijkheid om ook in de rest van Europa te kijken alsof je thuis bent. Dat is echter niet hetzelfde als het stoppen van Geoblocking.

Dat zou namelijk betekenen dat je in heel Europa dezelfde dingen zou kunnen bekijken. Wij hebben er relatief weinig last van, maar bijvoorbeeld in België komen er vaak series niet uit op Netflix omdat de rechten weer ergens anders liggen. En precies al die rechtenkwesties, daar wil de Commissie zich niet aan wagen.

Powered by WPeMatico