Na een intensieve samenwerking met Kaspersky Lab, heeft de Belgische federale politie nu een gratis decryptiesleutels vrijgegeven voor de Cryakl-ransomware. De sleutels zijn verkregen tijdens een lopend onderzoek. Met deze actie wordt het No More Ransom-partnerschap van de Belgische federale politie omgezet van ‘supporting’ naar ‘associated’ partner. De Belgische politie is, na de Nederlandse politie die tevens stichtend lid is van het project, de eerste politiedienst die ‘associated’ partner wordt.

Ransomware

De afgelopen jaren heeft ransomware de meeste andere cyberdreigingen overschaduwd, met wereldwijde campagnes die van invloed zijn op organisaties in meerdere sectoren – publiek en privaat – en consumenten. Door het steeds toenemend aantal met internet verbonden toestellen en het lucratief businessmodel achter ransomware, blijft dit fenomeen zich verder ontwikkelen.

Vizier op organisaties

Wereldwijd namen dergelijke aanvallen in 2017 met meer dan een derde af ten opzichte van 2016. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat de focus van de cybercriminelen zich verlegt van consumenten naar organisaties, waar de aan te richten schade des te groter is. Effectief bestrijden van ransomware is vooral inzetten op het voorkomen daarvan. Dit was ook de belangrijkste aanleiding voor de lancering van No More Ransom, anderhalf jaar geleden.

Ons advies bij ransomware-aanvallen is vooral: betaal géén losgeld. Over de hele wereld staat een aantal cyberbeveiligingsdeskundigen slachtoffers bij door nieuwe decoderingstools te ontwikkelen, zoals ook deze kosteloze decryptiesleutels voor Cryakl-ransomware. Daarnaast wordt nogmaals duidelijk dat er altijd overwinningen op cybercriminelen kunnen worden behaald.

– Jornt van der Wiel, Security Researcher van Kaspersky Lab

Powered by WPeMatico