Dit is zo’n onderzoek in de categorie “no shit, Sherlock” maar het is wel fijn dat de data bewijst wat we eigenlijk allemaal wel weten: je muzikale smaak (en trouwens wel meer) wordt bepaald en zo goed als ‘vastgelegd’ in je tienerjaren. De New York Times is door een hele berg Spotify-data gegaan en heeft berekend dat de belangrijkste tijd om je smaak te vormen in muziek rond de 14 jaar ligt.

Voor mannen is dat precies de leeftijd waarop je favoriete song is uitgekomen, zo blijkt, terwijl het voor vrouwen een jaartje eerder ligt. Ook blijkt dat de invloeden uit hun jeugd belangrijker leken voor vrouwen dan voor mannen en dat het kritieke moment om je uiteindelijk smaak te bepalen aan het einde van de puberteit zit.

De Times onderzocht ook een aantal specifieke nummers zoals ‘Creep’ van Radiohead, die in 1993 werd uitgebracht. Als je dan kijkt hoe populair dat nummer is bij 38-jarige mannen (die inderdaad 14 waren toen Creep uitkwam) zit die vrij hoog in de lijst. Kijk je bij mannen die tien jaar later of eerder geboren zijn haalt het de top 300 niet eens.

nyt-onderzoek-spotify

Powered by WPeMatico