Als je in een ook maar een beetje modern bedrijf werkt ken je agile en scrum. De methodieken zijn in rap tempo populair geworden en inmiddels moet je er in bedreven zijn om in een spannende onderneming mee te kunnen doen. Het percentage organisaties die met agile werken neemt steeds meer toe, dus binnenkort ontkom je er niet meer aan.

Zeker als projectmanager moet je goed beslagen te ijs komen, want de snelheid en flexibiliteit die van je verwacht wordt is ongekend. Als je de projectmethoden en -processen niet op je duimpje kent kun je niet iedereen op de juiste plek zetten zodat ze maximaal tot hun recht komen. Zeker nu sommigen (en dan bedoelen we de mensen die niet in het team zitten) denken dat met agile alle interne bottlenecks als sneeuw voor de zon verdwenen zijn is het soms nog wel eens opboksen tegen onredelijke verwachtingen. Dat is al één van de belangrijkste taken die je als projectmanager hebt: de juiste verwachting managen.

Herding cats

Als je als projectmanager voor je gevoel een roedel katten probeert één kant uit te krijgen gaat het misschien niet helemaal goed. Als iedereen zijn rol heeft gekregen in een project zou dat er – als alles goed werkt – voor moeten zorgen dat iedereen op de top van hun kunnen presteert, zonder al te veel inmenging en sturing van jouw kant. Het enige dat jij hoeft te doen is te zorgen dat die explosie van productiviteit in de juiste richting wordt gebogen.

Juist die grip op de zaak is zo belangrijk voor het slagen van agile projecten, maar een veelgehoorde klacht van projectmanagers is dat ze juist te weinig grip ervaren bij die projecten. Wat kun je dan doen? Tot op zekere hoogte moet je je wel neerleggen bij het feit dat niet elk detail is vastgelegd, dat is nou eenmaal de agile way of life. Het hebben van een doel is wel extreem belangrijk, ook al is de scope nog niet is vastgelegd.

Powered by WPeMatico