Sinds december daalde de koers van cryptomunten aanzienlijk. Ondanks de correctie is het aantal Nederlandse bezitters van cryptovaluta toch gelijk gebleven. Aan het eind van de koersval bezitten nog steeds ongeveer 865.000 Nederlanders (6,7%) één of meerdere munten. Zo blijkt uit de Cryptovaluta Monitor, een marktonderzoek van Multiscope naar betalen, beleggen en sparen in een nieuwe economie.

Verlies

Medio januari stond driekwart van de cryptobezitters nog op winst. Medio februari heeft nog maar 51% een positief rendement. Nederlanders steken geen grote bedragen in cryptomunten. De gemiddelde investering is slechts €200. Men blijkt ook geen grote risico’s te nemen. Zes op de tien kochten Bitcoins of andere digitale munten met geld van hun lopende rekening.

Lange termijn

Nederlanders zitten overigens voor de lange termijn in cryptomunten. Ongeveer 71% koopt cryptomunten om op de lange termijn rendement te maken. Deze groep staat ook wel bekend als ‘holders.’ Het vaak toch lage investeringsbedrag en het feit dat men er voor de lange termijn inzit is een mogelijke verklaring waarom er maar weinig bezitters uitstapten tijdens de daling.

Hoge verwachtingen

De gemiddelde cryptovaluta-bezitter heeft een zeer hoge verwachting van het toekomstige rendement van de investering. Deze verwachting is door de recente koersdaling wel flink getemperd. In januari streefden bezitters nog naar een rendement van 11x hun inleg. In februari is het beoogde rendement gedaald naar 6x de inleg.

[Afbeelding © beeboys – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico