Mocht je nog niet genoeg geschrokken zijn van de gemiste gouden medaille van Sven Kramer of van de hackaanval op de openingsceremonie van de Winterspelen: we’ve got news. Hier blijft het namelijk niet bij: online dreigingen zijn niet meer weg te denken bij dit soort grote evenementen. Met name buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en sporters zijn het doelwit van cybercriminelen.

Hoewel sportteams vaak beveiligingsexperts bij zich hebben, beschikken onschuldige bezoekers van de Winterspelen niet over dit soort hulp en lopen zij een hoog risico om gehackt te worden. Door alle apparaten die dit miljoenenpubliek met zich meebrengt, worden de Winterspelen in Pyeongchang daarom ook wel de meest verbonden Spelen tot nu toe genoemd. Zo is er voor het eerst een 5G-dorp in de regio waar sportfans de kans hebben om nieuwe innovaties zoals drones en hologrammen uit te proberen. Met al die online activiteit is het voor hackers prijsschieten.

De grootste dreiging voor bezoekers van de Winterspelen

De grootste fout die reizigers maken wanneer ze in een nieuwe stad aankomen, is het automatisch zoeken en verbinden van hun apparaten met het dichtstbijzijnde gratis Wi-Fi netwerk. Wanneer iemand normaal gesproken van gratis Wi-Fi netwerk naar gratis Wi-Fi netwerk zou springen in het buitenland, liggen er tijdens de Winterspelen gevaren op de loer. Deze netwerken bieden hackers namelijk gemakkelijke toegang tot de apparaten van reizigers en hun (persoonlijke) gegevens. Hackers kunnen deze netwerken ook gebruiken om neppe Wi-Fi netwerken te creëren waar nietsvermoedende sportfans hun apparaten mee verbinden. Gebruik daarom, indien mogelijk, alleen Wi-Fi netwerken met een wachtwoordbeveiliging. Zelfs dan is het belangrijk om voorzichtig te blijven wanneer je inlogt op een netwerk waar duizenden anderen ook actief op kunnen zijn. Denk dus twee keer na wanneer je net uit het vliegtuig stapt, een biertje drinkt in een lokale bar of ligt te relaxen in je hotel en toch even snel je mail wil checken.

Bescherm jezelf tegen hackaanvallen

Of je nu voor je werk of plezier bij de Spelen aanwezig bent, bescherm jezelf met behulp van de volgende tips:

 1. Vermijd gratis Wi-Fi netwerken die niet de benodigde voorzorgsmaatregelen hebben.
 2. Gebruik geen Bluetooth, hackers kunnen op deze manier toegang krijgen tot je mobiele apparaten.
 3. Maak een nieuw e-mailadres aan voor de tijd dat je in Pyeonchang bent. Vermijd het sturen van belangrijke e-mails.
 4. Activeer de twee-factor authenticatieservice die sites zoals Facebook en Twitter aanbieden. Deze zorgt voor een extra laag bescherming zodat alleen jij toegang hebt tot je accounts.
 5. Gebruik, als het kan, een Virtual Private Network (VPN). Deze versleutelt al je informatie, zodat een onbevoegd persoon hier geen toegang toe heeft.
 6. Probeer een openbaar apparaat te gebruiken in je hotel als je iets online moet opzoeken. Log niet in op je persoonlijke emailaccounts of bankaccounts op deze apparaten!
 7. Zorg ervoor dat je software, je besturingssysteem en je beveiligingstools up-to-date zijn. Deze hebben de nieuwste beveiligingsprotocollen en zullen je apparaten beschermen tegen zwakke plekken.

Gebruik alleen apparaten en infrastructuren die gebruik maken van de laatste beveiligingstechnieken, zoals versleuteling en twee-factor authenticatie, om je gegevens te beschermen.

         Een broeinest voor hackers

         Niet alleen consumenten zijn doelwit bij dit soort evenementen. Ook de apparaten van sponsoren en andere betrokken bedrijven zijn in trek vanwege mogelijk waardevolle bedrijfsinformatie. Van informatie over potentiële deals tot de locatie van belangrijke personen en details over het evenement waar een hacker zijn voordeel mee zou kunnen doen. Daarnaast zijn de vele verschillende buitenlandse omroepen die aanwezig zijn op de Spelen ook het doelwit van hackers. Zij proberen bijvoorbeeld live uitzendingen te onderbreken. Zelfs organisaties die teams, persbureaus en mediasites informeren over wedstrijdtijden en winnaars van een wedstrijd lopen risico. De accuraatheid van deze informatie is van levensbelang met zulke sportevenementen, maar deze moet wel vertrouwd worden. Wat als hackers de dopingresultaten van atleten te pakken krijgen en deze van negatief naar positief veranderen? Dit gebeurde al met bijvoorbeeld claims van het ‘Fancy Bears’ hack team over gemiste anti-doping tests na hun aanval op de internationale rodelorganisatie. Als dit soort informatie vrijkomt tijdens de Spelen, kunnen de gevolgen groot zijn. Blijf daarom alert en beperk je online activiteit tot een minimum. Je bent ten slotte op de Winterspelen!

         Deze blogpost is geschreven door Dirk Geeraerts, identity en data protection expert Gemalto.

         [Afbeelding © Morenovel – Adobe Stock]

         Powered by WPeMatico