Investeerders hebben de afgelopen jaren steeds meer interesse getoond in kobalt. Een grondstof die onmisbaar is voor de productie van lithium ion-batterijen, die ondermeer in iPhone’s worden gebruikt maar ook voor de accu’s van elektrische voertuigen.

Door het toenemende succes van elektrische voertuigen wordt er nu voor een schaarste aan kobalt gevreesd. Apple wil zo’n mogelijke schaarste voor zijn en heeft nu bekendgemaakt dat het zich rechtstreeks met kobalt wil gaan bevoorraden. Het bedrijf wil daarom in de komende 5 jaar ‘duizenden tonnen’ van het metaal rechtstreeks gaan inkopen bij mijnbedrijven.

Kobalterts mijnen

Het probleem met kobalt is niet zozeer dat het schaars is, maar meer dat het vaak in politiek ‘onrustige’ regio’s wordt gewonnen. Tweederde van de wereldwijde productie van kobalterts wordt gedolven in Congo, waar de politieke instabiliteit de prijs van kobalt wel degelijk beïnvloedt. Andere landen waarin kobalterts wordt gevonden zijn o.a. Afghanistan, China, Marokko en Zambia.

Powered by WPeMatico