Ford is al een tijdje bezig met het 3D-printen van auto-onderdelen. Adidas wil sneakers 3D-printen. En er zijn zelfs 3D-printers die een compleet huis kan printen. Als we nu ook nog een manier vinden om duurzaam te kunnen gaan printen.

Maar daar heeft research lecturer Vincent Voet wat op gevonden. Hij heeft het afgelopen jaar samen met een onderzoeksteam van het lectoraat Duurzame Kunststoffen van NHL Stenden Hogeschool nieuwe duurzame materialen ontwikkeld die kunnen dienen als inkt voor 3D printers. Zijn publicatie hierover is uitgebracht door The American Chemical Society in het vooraanstaande tijdschrift ACS Omega.

Voet: “We hebben hard gewerkt aan het onderzoek en zijn er trots op dat we met ons onderzoek kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst.

Duurzaam 3D-printen

The American Chemical Society is de toonaangevende uitgever van internationale publicaties op het gebied van de chemische wetenschap. Het artikel is de eerste wetenschappelijke publicatie voor NHL Stenden. Voet: “We hebben duurzaam hars ontwikkeld op basis van hernieuwbare grondstoffen. Onder invloed van uv-licht kan het hars in een 3D-printer uitharden tot kunststof. De innovatieve inkt kan worden geproduceerd tegen een competitieve kostprijs. Met deze ontwikkeling komt het gebruik van duurzame materialen in 3D-printen een stap dichterbij.

NHL Stenden laat toekomst zien van duurzaam 3D printen
De harsprinter van de NHL Stenden Hogeschool.

Powered by WPeMatico