Je kunt het je misschien bijna niet voorstellen, maar er is één dorp in Nederland waar er op 5 december geen Sinterklaas wordt gevierd. Waar de Zwarte Pietendiscussie een 2-uur-rijden-van-mijn-bed-show is. Waar je de afgelopen maand al pepernoten kon kopen in de supermarkten. En waar de zoete kinderen gisteren, op 21 februari, pakjesavond vierden.

Alléén in Grou

Waar je zo’n dorp vindt? Onder de rook van Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa in 2018, ligt het Friese watersportdorp Grou aan het Pikmeer. Of voor de niet-Friezen: Grouw. Het is de énige plaats in Nederland waar men op 21 februari ‘Sint Piter’ viert. En waar je tot een aantal jaar geleden ook fantastische schuimparty’s had tijdens de Hardzeildag op de Sneekweek, maar dat terzijde.

Om even aan te geven hoe strikt men hier in is: rondom 5 december vind je in geen enkele etalage in het dorp Sinterklaasversiering. Sinterklaas komt hier gewoon niet, punt. Je mag best het Sinterklaasjournaal kijken, maar een cadeautje in je schoen kun je wel vergeten. In februari daarentegen liggen etalages vol met schoentjes, cadeaus en strooigoed én een portretfoto van Sint Piter en zijn Swarte Pyt. Door de geluidsboxen in de dorpsstraat galmen Friestalige Sinter Piterliedjes en er is zelfs een Sint Piterbeurs.

Een bericht gedeeld door Sint Piter komitee (@sintpiterfeestgrou) op

Powered by WPeMatico