The Push is een nieuwe filmhit op Netflix of beter een reality show die wil aantonen of wij in staat zijn iemand te vermoorden. Je kunt je afvragen hoe ver we gaan op televisie, en dat is na the Push heel ver. De Britse mentalist Derren Brown laat zien hoe nietsvermoedende mensen (nadrukkelijk geselecteerd) in een mentale situatie terecht komen waarin zij emotioneel gedesoriënteerd raken en binnen 60 minuten bereid zijn iemand te vermoorden. Het gehele experiment is ooit al eens eerder uitgevoerd in het z.g. Milgram Experiment.

The Push is daar de reality versie van, gefilmd met heel veel verborgen camera’s en een leger van acteurs. Na goed een uur kijken ben je verbaasd en vraag je je af of het allemaal wel echt is want eigenlijk is het crimineel wat je ziet. ‘Ordinairy people’ die terecht komen in een soort mega-mind-fuck en zo worden gemanipuleerd dat ze inderdaad in staat zijn om te doden. Na afloop zijn ze blij als ze weten dat het niet echt is maar wat doet het met je leven als je weet dat je dus moeiteloos in staat bent om te doden. Het zal de makers een zorg zijn waarschijnlijk want wat zij aantonen met The Push kent op TV zijn weerga niet. ‘How far would you go’ kun je je afvragen, in the Push blijkbaar heel ver.

De andere kant van deze ‘show’ is dat het ons allen duidelijk maakt dat wij ogenschijnlijk allen spreekwoordelijk eenvoudig zijn te beïnvloeden. En dat gegeven verklaart waarom soms gewone mensen de gekste dingen doen. The Push kun je bekijken met je verstand op nul, wie echter de beelden in zijn hoofd terug weet te spoelen blijft zich toch afvragen hoe het nu met de kandidaten gaat die aan dit experiment nietsvermoedend hebben meegewerkt.

De enige nuance is dat dat alle kandidaten zich al maanden voor the Push hadden opgegeven voor de show van Derren Brown maar na een test allen werden afgewezen. En juist deze test leverde de bedenkers van het experiment voldoende informatie op over hun mentale weerbaarheid. The Push staat nu live op Netflix.

Powered by WPeMatico