Cybersecurity is voor veel bedrijven een complex vraagstuk. Hoe kun je jouw bedrijf verbinden met klanten en de nieuwste innovaties en tegelijkertijd beveiligen in deze wereld waar zowel industriële systemen als slimme apparaten voor thuisgebruik allemaal met internet verbonden zijn. Bedrijven zitten vaak met specifieke vragen of zijn op zoek naar de oplossing voor een probleem waar ze mee geconfronteerd worden.

We spraken met Jeroen Slobbe, Junior Manager ICS en IoT security voor Deloitte over een aantal zaken waar concrete oplossingen voor zijn en het verduidelijken van de opties. Ze hebben het er bij Deloitte druk genoeg mee: in totaal zijn er 200 security-professionals actief in verschillende groepen. Die 200 mensen zijn verdeeld in verschillende teams, elk met een eigen invulling van cybersecurity.

Teamwork

Er zijn verschillende soorten teams: een ‘privacy’-team houdt zich bezig met alle vragen rondom privacy, een ‘secure’-team werkt aan beveiligingen en de implementatie daarvan, een ‘vigilant’-team is actief aan de andere kant en heeft onder meer ook een intern hackteam, een zogenaamd ‘red team’ dat probeert aanwezige beveiligingen te omzeilen. Als laatste is er het ‘resilient’-team dat zich bezighoudt met incident respons en incident simulaties. Ook goed om te weten dat Deloitte een Cyber Intelligence Center heeft, dit houdt een oogje in het zeil bij klanten om direct actie te kunnen ondernemen als er een aanval zichtbaar wordt.

Dat werk wordt allemaal gedaan voor klanten, maar ook die zijn te verdelen, zo zegt Slobbe. “We hebben bijvoorbeeld klanten die een strategisch vraagstuk hebben (ze willen een onwijs mooie innovatie op de markt zetten maar moeten daarvoor systemen verbinden die normaliter niet op het internet zijn aangesloten) en ons inschakelen om advies te geven, maar ook klanten die kampen met een recente hack en daarbij hulp nodig hebben van onze specialisten, zoals bijvoorbeeld een ransomware-aanval.”

Vraag niet: “Hoe krijg ik mijn bedrijf 100% veilig?”, maar pas security by design toe en laat alles van waarde controleren door ethische hackers, zo weet je zeker dat je de basis op orde hebt.

– Jeroen Slobbe, Junior Manager ICS en IoT security Risk Services, Deloitte

Powered by WPeMatico