De PAL-V Liberty klinkt futuristisch en is dat ook: het is een vliegende auto van Nederlandse makelij die deze week op de Autosalon in Genève te zien is en vanaf nu besteld kan worden. Nu is de term vliegende auto altijd lastig, dus laten we even specifiek zijn: dit is geen helicopter, maar een gyroplane waarvan je de wieken kunt inklappen en die daarna als auto gebruikt kan worden. Het verschil is dat je met een helicopter overal kunt opstijgen en landen en dat een gyroplane wel een rotor heeft maar ook gewoon een aanloopje nodig heeft om in de lucht te raken.

Het ding biedt plaats aan twee personen en kan op de weg 160 kilometer per uur halen. Ga je de lucht in, dan kun je nog twintig kilometer per uur sneller gaan dan op de weg. De PAL-V gaat tot 11.000 voet (3300 meter) hoog en effectief kun je dan zo’n 650 kilometer afleggen. Als je wilt switchen moet je dat helaas wel (deels) met de hand doen: een Transformer-stijl verandering zit er niet in. Volgens de makers is het wel binnen tien minuten te doen, dus dat valt dan nog mee.

There it is, world’s first production model flying car! Come and see it in Geneva!  #palv #flyingcar #liberty #pioneer #gims #gims2018 #event #show #adventure #freedom #mobility #exclusive #premium #car #cars #aircraft #airplane #gyrocopter #innovation #future #premiere #highend #luxury #supercar #sportscar #geneva #porsche #astonmartin #red #dutch

Een bericht gedeeld door PAL-V | Flying Car | Liberty (@palv.flyingcar) op

Powered by WPeMatico