De autosalon van Genève is in Europa het belangrijkste podium voor de auto-industrie. Het is de plek waar autofabrikanten naast de nieuwste modellen ook hun conceptcars voor de toekomst tonen. Volkswagen toont hier zijn elektrische I.D. Family, bestaande uit de compacte I.D., de SUV I.D. Crozz en de MPV I.D. Buzz. Voertuigen die na 2020 tot 2030 op de markt moeten gaan komen.

Het hoogtepunt van deze I.D. Family de I.D. Vizzion staat nu in Genève. De I.D. Vizzion is een autonoom rijdende premium (voor zover je daar nog bij dit soort conceptcars over kunt spreken) sedan die kan worden bediend met stemcommando’s en handgebaren. Dankzij de toepassing van natuurlijk kunstmatige intelligentie is het model in staat om te leren. Omdat de Vizzion volledig autonoom is zijn bedieningselementen, zoals een stuur en pedalen volstrekt overbodig. Je kunt je zelfs afvragen of dit soort voertuigen nog auto moeten worden genoemd. Robocar is waarschijnlijk een meer toepasbare omschrijving.

Robocars en smart devices

Maar laten we even binnenkijken in de toekomstvisie van Volkswagen want wat ons betreft mag je helemaal los in nieuwe concepten. Of alles daadwerkelijk zal worden uitgevoerd is natuurlijk de vraag maar één is zeker, leuk en innovatief is het eigenlijk altijd.

De Volkswagen I.D. Vizzion heeft open ruimte die flexibel is in te delen. Dankzij innovatieve technologie is deze Robocar eerder een ‘smart device’ op wielen geworden. Inzittenden kunnen met de auto communiceren via stemcommando’s, handgebaren en via de Microsoft HoloLens (of iets wat tegen die tijd in staat is een toegevoegde realiteit (augmented reality) over de omgeving te projecteren. Hierdoor wordt het voertuig als het ware een virtuele gastheer voor zijn passagiers. Hij kent hun voorkeuren en kan dankzij de toepassing van kunstmatige intelligentie leren en empathisch reageren.

Volkswagen denkt dat de eerste volledig autonome voertuigen (level 5) vanaf 2025 mogelijk zijn. Het gebruiken van Augmented Reality in het verkeer lijkt nog toekomstmuziek en wordt pas veel later verwacht.

db2018au00109-large

Powered by WPeMatico