Sorry, Twitteraars met een blauw vinkje: jullie zijn binnenkort niet meer zo speciaal. Als we Twitter CEO Jack Dorsey moeten geloven gaat het verificatieproces binnenkort gedemocratiseerd worden. Dorsey wil dat het proces opengesteld wordt voor iedereen, want op dit moment geeft een blauw vinkje volgens hem een verkeerd signaal af.

Mensen geloven dat iedereen met een vinkje te vertrouwen is, met als gevolg dat bijvoorbeeld geroepen werd dat racistische gebruikers in november hun vinkje kwijtraakten omdat ze de richtlijnen van Twitter hadden geschaad. Dat maakt de accounts van die mensen niet minder echt, maar de mentale link tussen ‘blauw vinkje’ en ‘persoon van belang’ maakt wat ze zeggen dan ineens minder ‘waar’. Die redenering is krom en daarom moet het veranderen, zo zegt de CEO.

Geen vinkje? Zeker een bot

Dorsey zegt dat de betekenis van het vinkje moet gaan veranderen. Als iedereen geverifieerd kan worden en dat ook zal gaan doen wordt een account zonder verificatie (oftewel een account waarvan je niet zeker weet dat er een fysiek persoon achter zit) automatisch als verdacht of in elk geval minder betrouwbaar gezien. Het is een manier om te zorgen dat je nog steeds anoniem Twitter kunt gebruiken, maar die het wel mogelijk maakt om te weten dat een account bij een fysieke persoon hoort.

Dat betekent dat het statussymbool van het vinkje gaat verdwijnen, maar dat is niet zo’n groot probleem. Wel onhandig is dat een van de originele redenen voor het ontstaan van het blauwe vinkje weer een probleem kan worden: het uit elkaar houden van bekende mensen en groepen en hun imitators. Daar wordt wel rekening mee gehouden, want het team van Twitter is volgens Dorsey bezig om een manier te vinden om parodie-accounts duidelijk te markeren.

Wanneer deze nieuwe verificatiemethode in gebruik wordt genomen is niet duidelijk, maar zo snel Twitter het kan regelen zonder er bij elke gebruiker tussen te hoeven zitten kunnen we dit wel verwachten. Tot die tijd kunnen de mensen met een blauw vinkje nog even genieten van hun geverifieerde status.

[Afbeeldingen © Kadmy – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico