Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona werden we overladen met de nieuwste ontwikkelingen en innovaties. Het congres gaat al lang niet meer over de nieuwste mobiele telefoontoestellen maar gaat vandaag de dag over de laatste wereldwijde technologische innovaties. Het gaat dus over autonoom rijden, over Internet of Things, drones en uiteraard over 5G en blockchain technologie. Ver van je bed show? Ja, in zekere zin wel, het daadwerkelijk vliegen met bemande drones zal nog wel even duren, desondanks hebben jij en ik, zeker wanneer we het hebben over Internet of things, al veelvuldig hiermee te maken. Denk bijvoorbeeld aan de Smart TV, je Nest of je Sonos apparatuur. We maken er veelvuldig gebruik van. Het maakt ons leven makkelijker maar het heeft ook een belangrijke keerzijde.

Niet zo onschuldig

Even wat statistieken. In 2020 zijn er naar schatting 30 miljard apparaten verbonden met het internet. Dit zijn veelal op het eerste gezicht onschuldige apparaten welke we dagelijks thuis in de huiskamer gebruiken. Denk maar eens aan je “onschuldige” Smart TV. Echter een Smart TV is uitgerust met een microfoon, een camera en diverse USB poorten en dus absoluut kwetsbaar en iets minder onschuldig dan de gemiddelde Nederlander denkt. Het blijkt dan ook dat het juist de Smart TV is die steeds vaker doelwit is van malware aanvallen. Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van Android TV’s kwetsbaar zijn voor hacking. Denk hierbij aan incidenten waarbij de schermvergrendelingen van de Smart TV plotseling wordt geactiveerd. Om de Smart TV vervolgens weer te kunnen gebruiken zul je eerst geld moeten betalen. Dit communiceren de cybercriminelen via een melding op je Smart TV.

Risico is nog nooit zo groot geweest

Hackers en cybercriminelen kunnen dus een aanval plegen op jouw Smart TV. Van groot belang is dat we ons vandaag de dag realiseren dat cybercriminelen via de Smart TV ook bij andere apparaten in het thuisnetwerk kunnen komen. Op deze manier kunnen ze dus gevoelige (persoonlijke) data verzamelen en zelfs personen bespioneren. Let wel het risico is voor consumenten en bedrijven nog nooit zo groot geweest. Beangstigend zeker gezien het feit dat er steeds meer apparaten op de markt komen die verbonden zijn met het internet.

“Gezien de risico’s voor de security en privacy, moeten consumenten over het beveiligen van smart home apparaten net zo nadenken als over het beveiligen van hun laptops, tablets of mobiele telefoons – ze kunnen hun Smart TV niet beschouwen als een normale TV, waterkoker of horloge.”

– Branislav Orlik, Mobile Security Product Manager bij ESET.

Powered by WPeMatico