In de Dutchcowboys Daily vind je nieuwe, opvallende, leuke, interessante of niet te missen weetjes van de dag! Plus alle dingen die wij gewoon kwijt willen. Dit zijn ze van vandaag, maandag 12 maart 2018.

Europese Commissie gaat fake news aanpakken

Een adviesraad van de Europese Commissie kwam vandaag met aanbevelingen voor de Europese Commissie om op een slimme manier desinformatie aan te pakken. D66-Europarlementarier Marietje Schaake reageert: “De adviesraad verdient complimenten omdat zij de nadruk leggen op vrijheid van meningsuiting. Maar het rapport draait om de hete brij heen wanneer het gaat over de advertentiemodellen en het gebrek aan toezicht op het gebruik van algoritmen bij de grote technologie bedrijven.”

Zij vervolgt: “Onafhankelijk onderzoek toont aan dat grote internetplatformen een grote verantwoordelijkheid dragen bij de verspreiding van valse of misleidende informatie. Op dit moment is nog onduidelijk hoe hun algoritmes werken die ervoor zorgen dat bepaalde boodschappen vaker gepusht worden. Die algoritmen bepalen de winsten, maar hebben ook impact op het publieke debat en de democratie. Bedrijven laten hier niets over los. Daarom moet de Commissie een sector-onderzoek doen. Belangrijke principes zoals de vrijheid van meningssuiting, toegang tot informatie, non-discriminatie en eerlijke concurrentie kunnen alleen maar toegepast worden online als we voldoende toezicht hebben over de algoritmes die gebruikt worden.”

nep-nieuws
[Afbeelding © freshidea – Fotolia]

Powered by WPeMatico