Qualcomm is een bedrijf dat grote invloed heeft op draadloze technologie. Je weet misschien wel dat de chipmaker al een tijdje met Apple in de clinch ligt over royalties op iPhones. Qualcomm heeft een hoop patenten als het gaat om mobiele draadloze technologie en Apple moet betalen als ze de modems van Qualcomm in hun telefoons willen hebben. Uiteindelijk is Apple nu chips van Intel aan het gebruiken in delen van hun iPhone line-up, maar het probleem is dat die van Qualcomm eigenlijk beter zijn.

Het probleem zou weg kunnen gaan als Qualcomm zou worden overgenomen, bijvoorbeeld door concurrent Broadcom. Dat is een bedrijf dat gevestigd is in Singapore en die Qualcomm best graag willen overnemen. Tot nu toe heeft Quallcomm daar niet zo vriendelijk voor bedankt, maar Broadcom blijft het proberen. Los van Apple zou een overname van Qualcomm door Broadcom een hele forse speler opleveren in de draadloze arena.

Executive order

Dat gaat zo ver dat zelfs President Donald Trump zich ermee heeft bemoeid. Nog voordat ze bij Broadcom zo ver waren dat ze een vijandig bod konden doen op Qualcomm is er nu besloten door Trump dat het niet mag. Die macht om een overname van een bedrijf tegen te houden kan alleen uitgeoefend worden als de nationale veiligheid in het gedrang komt.

Precies dat argument werd ook gebruikt door Trump, want de angst was dat als Broadcom Qualcomm zou overnemen, dat de innovatie bij Qualcomm op een laag pitje zou worden gezet om de korte-termijn winsten op te drijven. Dat zou er toe leiden dat Chinese bedrijven, specifiek Huawei, de dominante toeleverancier van 5G-technologie zou kunnen worden, en dat is foute boel.

Verhuizing

De angst voor Chinese technologiebedrijven zit er flink in bij de Amerikanen, dat blijkt wel. Het gekke is dat er eerder helemaal geen sprake is geweest van dat dit zou gebeuren. Broadcom was zelfs al bezig om te verhuizen naar Amerika, om precies dit ‘buitenlands bedrijf krijgt te veel macht in de VS’-scenario te vermijden. CEO Hock Tan van Broadcom was nog in november bij Trump om te praten over een andere overname.

Het laatste woord is nog niet gesproken over deze overname en de blokkade er van, want zoals je je kunt voorstellen is Broadcom het volledig oneens met deze beslissing. Ze zullen in elk geval nog gaan lobbyen bij CFIUS, het orgaan dat over deze zaken gaat.

[Afbeeldingen © bradcalkins – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico