In de Dutchcowboys Daily vind je nieuwe, opvallende, interessante of niet te missen weetjes van de dag! Plus alle dingen die wij gewoon kwijt willen. Dit zijn ze van vandaag, donderdag 15 maart 2018.

Toetsingskader voor zero days door Diensten

Er komt een toetsingskader hoe en wanneer zero days door de inlichtingendiensten gebruikt mogen worden, te controleren door de Tweede Kamer. Dat voorstel van D66-Kamerlid Verhoeven en VVD-Kamerlid Malik Azmani krijgt steun van de minister.

De AIVD en de MIVD maken soms gebruik van zero days. Dat zijn onbekende software-kwetsbaarheden, zoals lekken. Verhoeven: “De inlichtingendiensten moeten hun werk optimaal kunnen doen. We willen de weg voor het gebruiken van zero days dus niet volledig afsluiten, maar wel controleerbaar maken.

In Nederland mogen de AIVD en MIVD onbekende kwetsbaarheden benutten om te kunnen hacken als dat echt nodig is. De werkwijze en de relevante afwegingen voor het al dan niet melden van zero days zijn alleen nergens uitgewerkt of duidelijk vastgelegd. Bovendien vindt van de gemaakte afwegingen geen centrale verslaglegging plaats. Hierdoor is interne controle en extern toezicht op de gemaakte afwegingen niet goed mogelijk.

Powered by WPeMatico