Als je onder de 35 bent is de kans groot dat je tegen de aanstaande aftapwet bent. De Wet op Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (WiV) zoals ‘ie voluit heet maakt potentieel namelijk nogal wat inbreuk op onze privacy en als je jonger bent heb je een beter idee wat dat inhoudt. Dat is althans de verklaring die wordt gegeven door veel mensen voor het verschil in stemmen. Dat zou impliceren dat de iets oudere Nederlander niet begrijpt wat de impact is van de WiV op hun privacy, maar die conclusie is wellicht iets te kort door de bocht.

Representatief onderzoek van I&O Research heeft uitgewezen dat er onder de groep tot 35 jaar slechts 34 procent vóór de aftapwet is, terwijl dat persentage oploopt tot 63 procent onder 65-plussers. Als je echter naar het overkoepelende beeld kijkt blijkt dat alle Nederlanders samen nog steeds voor de wet zijn. Als je de ‘weet niet’-stemmers splitst tussen voor en tegen kom je uit op een percentage van 60 procent voor-stemmers.

aftapwet-research
Beeld: I&O Research

Powered by WPeMatico