Een lek dat bijna alle computerchips die nog in gebruik zijn kwetsbaar maakte was hét nieuws in chipland in 2017. Spectre en Meltdown waren de hacks die gebruik maakten van hoe instructies in een chip uitgevoerd worden en zo gegevens konden achterhalen die veilig hadden moeten blijven. Het patchen van bestaande chips is nog steeds gaande, nadat er een valste start werd gemaakt die meer schade aanrichtte dan het oploste, maar de nieuwe Intel chips gaan het probleem intern oplossen en zijn dus niet meer kwetsbaar voor deze hacks.

De nieuwe chips, zoals de Cascade Lake chipset en de nieuwe Core chips van de 8e generatie zijn beveiligd tegen het bekijken van data die gebruikt wordt om instructies te ‘gokken’, een van de problemen die voor de kwetsbaarheid zorgde. Dat heeft nogal wat werk gekost, want de complete architectuur van een chip aanpassen is niet iets dat je ‘even’ doet.

Powered by WPeMatico