Het goede weer zit er langzaam weer aan te komen, maar dat wil nog niet zeggen dat we met zijn allen niet meer hoeven te stoken. Duurzaam omgaan met energie wordt steeds belangrijker en zorgen dat je niet te veel van die energie spendeert aan het warm stoken van je huis is daar een belangrijk onderdeel van. Zeker met ons klimaat in Nederland.

Waar komt de warmte vandaan?

Het hangt er natuurlijk helemaal van af wanneer je huis gebouwd is. Er van uitgaande dat je geen nieuw gebouwd huis hebt is het zaak om te kijken of je radiatoren nog allemaal in orde zijn. Die dingen gaan niet eeuwig mee en op een gegeven moment geven ze onvoldoende of onevenredig warmte af. Zo niet, moet je nieuwe radiatoren kopen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de radiatoren te vervangen door vloerverwarming. Dat ziet er mooi uit, maar is wel een relatief dure grap. Als je toch al van plan was je vloer te vervangen is het nog tot daar aan toe, maar anders is dit geen optie die zich snel terugbetaalt. Wel op de lange termijn trouwens, maar dat heeft te maken met de toekomst.

Waar komt de energie vandaan?

Je moet er natuurlijk ook rekening mee gaan houden dat onze energievoorziening gaat veranderen. De volledige duurzame energievoorziening moet er pas in 2050 zijn, maar dat betekent wel dat je moet gaan nadenken over wat je bijvoorbeeld gaat doen met het verdwijnen van aardgas. Dat betekent namelijk dat je lage temperatuur-radiatoren moet gaan gebruiken, of gebruik moet maken van vloerverwarming (daar is het lange-termijn voordeel).

Daar heb je dan ook een warmtepomp voor nodig, en die is heel efficient qua stroomgebruik, maar wel ook erg duur om te kopen. Dat moet je dus wel weer flink gaan investeren, zeker als je nog geen zonnepanelen hebt. Die horen er namelijk wel gewoon bij, dus dat is dan nog eens extra investeren in nóg meer goedkope duurzame energie. Oh, en je moet zorgen dat je de volgende stap ook al hebt gedaan:

Powered by WPeMatico