Misschien heb je wel gehoord dat er een datalek is geweest bij Facebook waardoor de gegevens van zo’n 50 miljoen mensen is bemachtigd. Wellicht maak je je druk over wat dat voor jouw data op Facebook betekent, maar dat zal in veel gevallen niet nodig zijn. Althans, nog niet. Dit is wat er gebeurde.

Cambridge Analytica is een Amerikaans bedrijf dat naar eigen zeggen data verzamelt voor gedragsonderzoek en strategische communicatie. Die hebben via een app die ’thisisyourdigitallife’ heet de gegevens van 270.000 gebruikers verzameld. Die gebruikers kregen een vergoeding voor het uitvoeren van een persoonlijkheidstest, met als voorwaarde dat de resultaten voor academisch onderzoek gebruikt mochten worden.

Ongevraagd gedeeld

Wat die app (ongevraagd) echter ook deed was de vriendenlijst van al die gebruikers langsgaan, waardoor miljoenen dataprofielen gemaakt konden worden die de beschikbare data van Facebook koppelden aan andere beschikbare data. Die profielen werden vervolgens gebruikt om psychologische profielen aan te maken en zo gericht te kunnen adverteren op Facebook om de Trump-campagne te steunen.

Het probleem is dat alleen de originele 270.000 personen toestemming hebben gegeven om hun data te gebruiken: de rest (ongeveer 30 miljoen profielen waren bruikbaar, zo zegt de New York Times) mocht het bedrijf helemaal niet gebruiken. Facebook heeft dit echter pas veel te laat doorgehad. Ze hebben daarna weliswaar geƫist van Cambridge Analytica dat die zou worden vernietigd, maar dat is uiteindelijk ook niet gebeurd.

Cambridge Analytica heeft de data dus gestolen, simpel gezegd. Facebook zegt dat het bedrijf de de voorwaarden van Facebook heeft geschonden, maar daar zijn de gebruikers vet mee. Het zou natuurlijk helemaal niet mogelijk moeten zijn om zo veel gegevens uit Facebook te trekken als je daar als gebruiker geen expliciete toestemming voor hebt gegeven. Het blijkt dus dat je als bedrijf van Facebook allerlei data kunt krijgen, als dat maar bedoeld is “om de ervaring van apps te verbeteren.”

Powered by WPeMatico